Már megint egytálétel, a lehető legegyszerűbb fajtából. Igazán sokszor főztem/írtam már valami hasonlót ebben a műfajban. Van, amikor maradékokból „dobom össze”, vagy amikor nincs igazán kedvem főzni, akkor is nagyon jól jön egy ilyesmi egyszerű dolog. Most pedig a spárgaszezont kihasználva, abból alkottam egy kombinált zöldséges-tojásos valamit.
Ahhoz, hogy igazán autentikusan, kompetensen – talán magyarul mondva: helyesen – elnevezzem, sokkal többet kellene tudnom, tehát inkább ötletszerűen, mikor mi jut eszembe, adok neveket az ehhez hasonló ételeknek. Ez remekül látszik a régebbi ilyesmiken is.
Most így készült:
Volt hat darab kisebb salátaburgonyám, ami már kissé kicsírázott, nagyon ideje volt elhasználni. Meghámoztam, vékony szeletekre vágtam. Egészen kevés olajon – a serpenyős sült krumpli módszerrel – teflon serpenyőben megsütöttem, egy sütőbe rakható edénybe terítettem.
Egy csomag zöld spárgát – ahogy tanultam, szoktam, meghámoztam, a végét letörtem, aztán egyharmadáig meghámoztam. (Állítólag ez nem szükséges, elég a letörés, de sajnos ez nálam nem igazán vált be, talán túl kényes vagyok a szálkásságra.) A hosszabb darabokat kettévágtam. Sós vízben három percig előfőztem, leszűrtem.
Serpenyőben kb. 5 dkg császárhúst megpirítottam, hozzákevertem a spárgát, rövid ideig még együtt sütöttem. Átraktam a másik edénybe a sült krumpli tetejére.
Hat tojást csipet sóval felvertem, a krumpli, spárga, császárhús tetejére öntöttem. 170 fokos sütőben megsütöttem, amíg a tojás „rezgőssé” szilárdult.
És szokás szerint kiderült, hogy ez a mennyiség kettőnknek sok, így két napi ebédünk lett belőle.
Hasonló egyszerű ebédeink voltak:
Néha omlettnek nevezem...
Cukkini, szalonna omlettben
Húsos, zöldséges omlett
Karfiolos omlett(féle)
És ha krumpli is van benne, parasztreggelinek...
Parasztreggeli ebédre – maradékból
A rántotta meg a hagyományos név, amiben bármi elfér...
Utolsó kommentek