HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Serpenyős sült krumpli

2007.08.09. 08:12 BeckZsu

Ez a fajta krumpli nálunk a családban az oroszos (mert az) vagy kapirgálós (mert többször át kell keverni) névre hallgat.

Kisebb darabokra vágom a krumplit, úgy kezdem, mintha kockára akarnám, vagyis egy nem túl nagy darabot először négybe, aztán kicsit vékonyabbra, mint a szokásos kocka, mondjuk úgy 4-5 mm vastagra. Serpenyőben kevés olajat melegítek (az eredeti leginkább vajjal vagy margarinnal készül), amikor jó forró, beleterítem a krumplit (ne legyen vizes), továbbra is magas fokozaton sütöm, ha már az alja kérget kapott, lapáttal átfordítom (ez a kapirgálás), ha a másik fele is már sült-pirult, megsózom és csökkentem a lángot alatta. Ekkor, ha még nem puhul eléggé a krumpli, lefedem, és még kb. 10 percig sütöm, nagyjából kétpercenként átforgatva. (Mivel a krumplik különbözők, ha már "üvegesedni" kezd, nem fedem le.) Az a lényeg, hogy mindig piruljon, de ne égjen le.

Ez az alaprecept, így, ahogy van, sokféle húshoz illik köretként, de hús nélkül, salátával vagy savanyúsággal is igen sokszor ettük már. És a krumplihoz is lehet különféle „bővítményeket” adni. Elsősorban a hagymát említem, ezt mindjárt az első pirulás után érdemes hozzáadni, aztán a - szerintem - talán legfinomabb hagymás krumplivá tud sülni. De sok mással is lehet turbózni, ezeket az elkészítési idejüktől függően a sütés külnböző fázisaiban érdemes belekeverni.; húsfélével, akár húskonzervvel is, valamilyen zöldséggel, pl. répával, végül lehet rá tojást is ütni. Ez utóbbit csak akkor, amikor már a krumplit késznek nyilváníthatjuk.

Nem véletlenül volt a kollégiumban a leggyakrabban készített, egyik legkedveltebb ételünk. Az sem véletlen, hogy még most is a kedvenceim közé tartozik.

4 komment

Címkék: személyes orosz krumpli köret

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr531454519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2015.11.25. 01:04:53

Egy indexen megjelent posztod alapján találtam erre a leírásra, aminek csak pont a lényegét nem írtad le. Mi is az orosz (és nem oroszos) sültkrumpli... (gondolom így ezzel a névvel hallottad a családodban/ismerőseid körében és ezért nevezed így).

A krumplit nem kell ennyire nyiszálni, nem császármorzsát akarsz tálalni. Ugyanolyan hasábokra lehet vágni, mint az itthon ismert sültkrumplit. Az eredeti sem vajjal, vagy margarinnal készül (de több helyen tesznek UTÁNA vajat és sót rá) hanem olajjal. Nem kell magas fokozatú hő sem az elkészítéséhez.
A lényege: minimális zsiradékon (ami általában maximum 1-2 evőkanálnyi olaj) 2/3-os hőn végig fedő alatt, rázogatva készíteni. Így a saját gőzében puhul meg, a minimális olajrétegtől és a meleg serpenyőfaltól pedig körben szép aranybarna kérget kap a rázogatás hatására. Ha lapáttal forgatod akkor azt a császármorzsát fogod kapni, amit lefényképeztél... Átlátszó tetejű serpenyőben készítsd, végig fedő alatt, így látn fogod mikor kell megrázni. Nem kell hozzá 2-3 liter olaj, mint az itthoni sült krumplikhoz, ergo jóval egészségesebb, és sokkal hamarabb el is készül.
Még egy adalék: Ezt a fajta sültkrumplit az oroszok nagyrészt reggeliként fogyasztják, és nem mindenféle hús mellé köretként. Bár van egy kivétel: a cipljata tabakához (Цыплята табака) általában ezt szokták adni az asztalnál.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2015.11.25. 07:32:24

@motoroskonyhaja: Köszönöm a véleményedet! Ez is megerősíti, amit én is szoktam mondogatni; hogy én biztosan nem úgy főzök, és nem is mondom senkinek, hogy „ezt az ételt csak így lehet készíteni”. Mindenki a maga módján... Ilyen krumplit én tanultam a szobatársaimtól és sütöttem az egyetemi öt évem alatt igen gyakran, és mivel gyors és jó, azóta itthon is már sok éve. És persze nem mindig sikerül egyformán.
Talán te másféleképpen láttad, lehet. De most hirtelen rákerestem, rengeteg leírás van róla, itt van belőle egy, ami szintén nem csak egyféle: bluda-doma.ru/zharenaya-kartoshka.html
Évekkel később Szuzdalban jártam, ott például minden étkezéshez - ebéd és vacsora húsételhez - ilyen krumplit adtak, a kollégáim egészen oda voltak tőle.
Neked is kívánok további kellemes főzést ... ahogy te gondolod, úgy lesz jó.

motoroskonyhaja 2015.11.25. 15:36:40

@BeckZsu: Akkor most hamut szórok a fejemre :) Feleségemék révén elég kiterjedt rokonság van a volt Szovjetúnió több utódállamában is, de én ott -akárhol is voltam- sehol sem tapasztaltam azt, hogy köretként fogyasztanák, illetve egyáltalán a reggelin kívül bármikor is ennének (az említett csirke volt az egyetlen, amihez ezt ették - bár volt, ahol simán kenyérrel fogyasztottuk).
De jó pap is holtig tanul, ezek szerint nem voltam eléggé alapos.
És köszönöm a linket; tetszik!

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2015.11.25. 17:07:55

@motoroskonyhaja: tényleg semmi gond, nem is volt :)
Köszönöm, látod, ahány ház, annyi krumpli... meg pl. lecsó, meg káposzta, meg minden...
süti beállítások módosítása