HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Grillezett (sült) vadlazac fűszervajjal

2009.04.22. 18:50 BeckZsu

Sokszor mondják, hogy csak a friss hal jó, a fagyasztott nem. Biztosan így van, de mi a helyzet a tengeri halakkal? Azt nem tudjuk a kifogás után azonnal elkészíteni. Tehát legalább ugyanolyan sokszor mondják azt is, hogy abból mégiscsak a fagyasztott a jobb, hiszen azt azonnal a fagyasztóba teszik, míg a frissnek nevezett néha több napig, de legalábbis sok óráig utazik, még ha jég között is.

Nem vagyok szakértő, nem vállalkozom a kérdés eldöntésére, de szívesen vásárolok mélyhűtött tengeri halat, és mivel még igazán frissen kifogottat nem volt szerencsém enni, nekem megfelel.

Így legalább ki tudtam használni a nemrégiben volt akciót az egyik nagy boltban, és a szokásos aranyárnál kissé kedvezőbben vettem vadlazac szeleteket. Egy dobozban mindössze két darab filé van, 30 dkg, de úgy gondoltuk, hogy elég lesz egy ebédre. Így is volt.

A kiengedett halfiléket kevés són kívül semmivel nem fűszereztem. Bevonatos serpenyőben gyorsan megsütöttem, éppen csak annyi olajon, hogy ne legyen száraz az edény. (Ezért merem akár grillezésnek is nevezni.)

Előbb megcsináltam a köretet, ami gombás rizs volt, hogy a halat, amint elkészül, a tányérra tudjam tenni.

A forró halra egy-két darabka fűszeres vajat tettem, a vaj elolvadt, a fűszerek zamata jól kiegészítette a hal amúgy is jó ízét. (Nagyon siettem a fotózással, hogy ne hűljön ki a hal, így a vajat még felolvadás előtt sikerült „elkapni”.)

A fűszervajat is a fagyasztóból vettem elő, de szobahőmérsékletűen került a halra.

2 komment

Címkék: hal gomba fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr331080529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grzegorz 2009.04.23. 19:12:36

Fűszervajon kívül milyen mártást ajánlanál hozzá?

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.04.23. 20:07:25

@Grzegorz: El tudnék képzelni akár sajtmártást is, valamilyen joghurtos-fűszereset is, kapros-tejszínest, de akár a klasszikus tartárt, pl. apróra vágott vizes uborkával és hagymával vagy snidlinggel keverve. Maga a hal nem túl erős ízű, sokfélét elbír. Most jut eszembe; még tzatzikit is szívesen (t)ennék mellé.
De a fűszeres vaj is lehet másféle fűszerekkel.
süti beállítások módosítása