Sokféle fűszeres vajat lehet csinálni, attól függően, hogy mihez használjuk, nem utolsósorban attól is, hogy ki mit szeret. Én most a csirkehúshoz fokhagymát és zöldfűszereket kevertem a vajba. 20 dkg vajhoz 3 gerezd összenyomott fokhagymát, kevés sót, elég sok snidlinget és petrezselymet, kevesebb bazsalikomot, még kevesebb rozmaringot és kakukkfüvet. Ez a mennyiség legalább duplája annak, amire szükségem volt, de a maradékot el lehet tenni a fagyasztóba, fóliában, henger alakúra formázva, vagy akár egy műanyag dobozban is, semmi baja nem lesz a következő felhasználásig.
Csirkemell-filét lapjában kettévágtam, tehát egy csirkemell négy szelet. Fólia alatt kiveregettem, éppen csak egy kicsit megsóztam, egyik oldalát bekentem a fűszeres vajjal, összetekertem, egy szelet baconba is belecsavartam, fogpiszkálóval mindkét végét megtűztem. Tepsibe fektettem a tekercseket, pár csepp vizet öntöttem alá, csak hogy ne ragadjon bele, fedő alatt 200 fokos sütőbe tettem. Kb. 10 perc múlva levettem a fedőt, megforgattam a húst, további 15-20 perc elég is. Persze a vaj nagyrészt kifolyik belőle, és a kiolvadt szalonnazsírral együtt ebben sül a hús, ami nagyon jó ízt ad neki. A végén én kivettem a húsokat, áttettem egy tűzálló edénybe, és még pár percig így pirítottam. (A megmaradt vegyes zsiradékot eltettem, jó lesz majd más ételhez.)
Serpenyőben pirított krumplit sütöttem mellé.
Két napra szántam a húst, úgy gondoltam, hogy ilyet nem érdemes kis adagban készíteni, de a következő ebédnél én már „csak” joghurtos salátát ettem hozzá. A hús a vaj és szalonna ellenére egyáltalán nem zsíros, hiszen a zsír kisül belőle, de nem száraz, kellemesen porhanyós.
Utolsó kommentek