Hát ez aztán igazán egyszerű, számomra a legnagyobb munka vele, hogy a májból kiszedjem az összes „zsinórt”, mert erre nagyon kényes vagyok.
Mivel fél kilós csomag fagyasztott májat vettem (ebben nincs szív), és az biztosan túl sok kettőnknek, erre a célra kiválogatom a legszebb darabokat. A maradékot majd másra használom.
A vékony szelet szalonnát (bacont) rátekerem a májdarabra, fogpiszkálóval átszúrom. Persze lehetne anélkül is, mert előbb-utóbb összesül egymással, de így biztosabb, hogy egyben marad. Serpenyőben minden oldalukat megsütöm, ez pár perc, amire a szalonna megsül, biztosan jó a máj is. Persze tálaláshoz ki lehet húzni a fogpiszkálót.
A köret pedig az egyik kedvencem, olyan, serpenyőben sült krumpli, ami könnyen, gyorsan elkészíthető, és nem utolsősorban finom.
Fokhagymás uborka (caciki, tzatziki)
Ez a saláta nyilván csak utánzata a görög eredetinek, leginkább azért, mert itt nem lehet olyan sűrű joghurtot kapni, ami kellene hozzá, de amennyire én tudom, máshol is készítenek ilyesmit, és vannak különbségek, pl. a fűszerezésben.
Én kovászolni való uborkát szoktam hozzá venni, mert az engedi a legkevesebb levet és nincs nagy magja. Meghámozom, a reszelő nagyobb lyukán lereszelem. Addig hagyom állni (só nélkül), amíg megtisztítok és összenyomok pár gerezd fokhagymát (fél kiló uborkához legalább három gerezdet). Aztán lazán kinyomkodom az uborka levét, hozzákeverem a fokhagymát. Joghurtot tejföllel keverve adok hozzá, annyit, hogy elég sűrű massza legyen. Különböző zöldfűszereket lehet használni, én most pár friss, felaprított mentalevelet tettem. Sózni csak közvetlenül fogyasztás előtt szoktam, hogy sűrű maradjon.
Utolsó kommentek