A Salisbury steak az Egyesült Államokból származó étel, amelyet darált marhahús és más összetevők keverékéből készítenek, általában mártással vagy barna mártással tálalva. A Hamburgi steak is hasonló, de összetevőiben különbözik. Dr. James Salisbury (1823–1905), egy amerikai orvos és kémikus, az egészség előmozdítása érdekében húsközpontú étrendet javasolt, és a Salisbury steak kifejezést 1897 óta használják az Egyesült Államokban. (A Wikipedia-ból.)
Már jó ideje készültem ilyet csinálni, pontosan azóta, hogy Gordon Ramsay valamelyik műsorában a versenyzőknek ilyet kellett főzniük/sütniük. Náluk nem volt kérdés, hogy mi ez, én kénytelen voltam a „barátomnál” megkeresni, mert addig még nem hallottam róla. Úgy döntöttem, hogy tetszik, meg kell próbálni. Hát, kicsit elhúztam az időt, de most sikerült – legalábbis valami hasonlót – elkészíteni, és nagyon is bevált.
Kevert – marha és sertés – 40 dkg darált húst használtam hozzá. Azt fűszereztem egy evőkanál paradicsompürével, egy teáskanál dijoni mustárral, fokhagyma-granulátummal, kb. fél teáskanál sóval, egy evőkanál Worcestershire szósszal, egy elmorzsolt marhahúsleves-kockával, kevés fehérborssal. Hozzákevertem kb. fél csészényi zsemlemorzsát. Jól összegyúrtam, aztán hat darab lapos szeletet, „steaket” formáztam belőle. Ezeket kevés olajjal, jól előmelegített serpenyőben mindkét oldalukon megsütöttem.
A mártáshoz egy üveges, vegyes gombából álló konzervet használtam. Először leszűrtem a levét, de természetesen nem öntöttem ki, külön edényben fogtam fel.
Először két fej vöröshagymát nem nagyon vékony szeletekre vágtam. Kókuszzsíron megpirítottam, megszórtam egy evőkanál keményítővel, aztán kevergetve felengedtem a gombakonzerv levével. Ebbe is tettem egy evőkanál Worcestershire szószt, egy marhahúsleves-kockát, kevés sót, és forraltam, míg egy kicsit besűrűsödött. Ekkor beletettem a gombát, azt is felforraltam, végül a hat szelet húst. Mivel már túl sűrű lett, kevés forró vizet tettem hozzá, egyszer megfordítva átfőztem a húsokat.
Eredetileg ehhez krumplipüré a szokásos köret, esetleg még zöldborsó is. Mivel engem nem bírált el szigorú zsűri, ehhez nem ragaszkodtam, főtt fodros kockatésztával tálaltam.
Szerintem nagyszerű, a hosszú leírás ellenére nem túl bonyolult. Nem feltétlenül kell hozzá gombamártás, lehet egyszerű barna szósz vagy valami hasonló, de én nagyon szeretem a gombát, szerintem így tökéletes.
Utolsó kommentek