HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Salisbury steak hagymás gombamártással

2020.02.21. 10:08 BeckZsu

salisbgomba2.jpg

A Salisbury steak az Egyesült Államokból származó étel, amelyet darált marhahús és más összetevők keverékéből készítenek, általában mártással vagy barna mártással tálalva. A Hamburgi steak is hasonló, de összetevőiben különbözik. Dr. James Salisbury (1823–1905), egy amerikai orvos és kémikus, az egészség előmozdítása érdekében húsközpontú étrendet javasolt, és a Salisbury steak kifejezést 1897 óta használják az Egyesült Államokban. (A Wikipedia-ból.)

Már jó ideje készültem ilyet csinálni, pontosan azóta, hogy Gordon Ramsay valamelyik műsorában a versenyzőknek ilyet kellett főzniük/sütniük. Náluk nem volt kérdés, hogy mi ez, én kénytelen voltam a „barátomnál” megkeresni, mert addig még nem hallottam róla. Úgy döntöttem, hogy tetszik, meg kell próbálni. Hát, kicsit elhúztam az időt, de most sikerült – legalábbis valami hasonlót – elkészíteni, és nagyon is bevált.

salisbgomba1.jpg

Kevert – marha és sertés – 40 dkg darált húst használtam hozzá. Azt fűszereztem egy evőkanál paradicsompürével, egy teáskanál dijoni mustárral, fokhagyma-granulátummal, kb. fél teáskanál sóval, egy evőkanál Worcestershire szósszal, egy elmorzsolt marhahúsleves-kockával, kevés fehérborssal. Hozzákevertem kb. fél csészényi zsemlemorzsát. Jól összegyúrtam, aztán hat darab lapos szeletet, „steaket” formáztam belőle. Ezeket kevés olajjal, jól előmelegített serpenyőben mindkét oldalukon megsütöttem.

A mártáshoz egy üveges, vegyes gombából álló konzervet használtam. Először leszűrtem a levét, de természetesen nem öntöttem ki, külön edényben fogtam fel.

Először két fej vöröshagymát nem nagyon vékony szeletekre vágtam. Kókuszzsíron megpirítottam, megszórtam egy evőkanál keményítővel, aztán kevergetve felengedtem a gombakonzerv levével. Ebbe is tettem egy evőkanál Worcestershire szószt, egy marhahúsleves-kockát, kevés sót, és forraltam, míg egy kicsit besűrűsödött. Ekkor beletettem a gombát, azt is felforraltam, végül a hat szelet húst. Mivel már túl sűrű lett, kevés forró vizet tettem hozzá, egyszer megfordítva átfőztem a húsokat.

Eredetileg ehhez krumplipüré a szokásos köret, esetleg még zöldborsó is. Mivel engem nem bírált el szigorú zsűri, ehhez nem ragaszkodtam, főtt fodros kockatésztával tálaltam.

salisbgomba3.jpg

Szerintem nagyszerű, a hosszú leírás ellenére nem túl bonyolult. Nem feltétlenül kell hozzá gombamártás, lehet egyszerű barna szósz vagy valami hasonló, de én nagyon szeretem a gombát, szerintem így tökéletes.

Szólj hozzá!

Címkék: gomba tészta mártás darálthús

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr1715484274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása