HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Gyors kenyérpótló lepény grillezve

2020.03.07. 07:32 BeckZsu

lepeny.jpg

Elfogyott itthon a kenyér. Nem gyakran fordul elő, de ha mégis, szokott lenni pár szelet tartalék a fagyasztóban. Hát most nem volt, pedig úgy emlékeztem... A boltba menni semmi kedvünk nem volt a szakadó esőben. Nincs mese, sütni kell valamit, ami egyszerű, gyors, és nem kell hozzá gyakorlott kenyérsütőnek lenni.

Van sütőporos kenyér, zsemle recept is, végül ezt találtam mint legkönnyebbet, amihez minden alapanyag volt is itthon.

Összekevertem 30 dkg lisztet (én durum lisztet használtam) egy evőkanál sütőporral és egy teáskanál sóval egy keverőtálban. Hozzáadtam 36 dkg görög joghurtot (ez kb. egy nagy pohárnyi), kézi mixer dagasztófejével pár perc alatt összegyúrtam.

Aztán lisztezett deszkán kézzel tovább gyúrtam – nekem még párszor utána kellett lisztezni a deszkát, mert kissé ragacsos volt, akkor lett szép, sima tészta.

Hat részre osztottam, mindegyikből kézzel, tenyérrel lepényeket lapítottam.

Előkészítettem egy tálkába olívaolajat és egy (szilikon)ecsetet, a grillserpenyő alatt bekapcsoltam a tűzhelyet.

(Az eredeti recept szerint ezt „igazi” grillen sütik, nekem ez a pót-megoldás maradt.)

Beolajoztam kicsit a serpenyőt is és a lepény egyik oldalát, majd az olajozott felével tettem be, egyszerre csak egyet.

Először magas fokozaton kezdtem sütni, de hamar kiderült, hogy az nem jó ötlet, túl gyorsan sül a felülete, és féltem, hogy nem sül át, annak ellenére, hogy nem túl vastag. Pár perc után megolajoztam ecsettel a lepény felső oldalát, és egy szilikonlapát segítségével megfordítottam, ugyancsak pár perc alatt megsült a másik fele is.

És így tovább a további öt darabot. Ahogy már nem a maximum hőn sült, a felülete szép barnás lett (és nem feketés, mint az elsőnek), át is sült, ahogy kell.

Vacsorára még langyosan ettük, igazán kenyérpótlóként, sajttal, retekkel stb.

Ma reggel, kihűlve még mindig puha, kellemes.
Meg fogom próbálni legalább egy darabbal, mit csinál, ha befagyasztom.

Szólj hozzá!

Címkék: hidegkaja büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr215508430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása