HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Menütervezés – újra

2020.04.14. 14:37 BeckZsu

naptar.jpg

Évekkel ezelőtt írtam, hogy mennyire szeretnék ügyesebben tervezni, mondjuk egy hétre előre, legalább a napi ebédeket. Már akkor is próbálkoztam, többnyire le is írtam a terveket, aztán a változtatásokat, ami a megmaradt ételek mennyiségétől, illetve a vásárlási lehetőségektől is függött. Valamennyit azért fejlődtem azóta … de van, ami nem változik.

Ami változott, az, hogy nem külön füzetkében vagy papíron próbálom leírni a terveimet, hanem összekombináltam a naptárral, így egy helyen tudom megtalálni a tenni- és főznivalóimat. Én még mindig a papír alapú jegyzeteket részesítem előnyben, úgyis eléggé ritkán írunk már kézzel, pedig én szeretem a tollakat, ceruzákat, mindenféle papírokat is. Ahhoz, hogy saját elképzelésű és gyártású betétlapok legyenek a régóta meglévő, de ritkán használt gyűrűs naptáramhoz (filofaxnak is nevezhetném, lehet, hogy az érdekesebb), beszereztem egy egylyukú lyukasztót is, mert a hagyományos irodai kétlyukú nem stimmelt hozzá. A legjobb szórakozás a lapok megtervezése és kivitelezése volt. Először tavaly készítettem magamnak ilyet, és a tapasztalatok alapján fejlesztettem tovább, elsősorban az ebédtervező rovatot. És használom is!

A mostani helyzetben bizonyos fokig könnyebb – nem mintha ennek örülnék. Igaz, alapvetően mindig úgy igyekeztem, hogy heti egy vásárlás elég legyen, és mindig is szerettem bizonyos készleteket tartani itthon. A spájz, a hűtőszekrény és a fagyasztó nem szokott üres lenni, nekem így egyszerűbb gazdálkodni. És váratlan helyzetben nem kell azonnal a boltba rohanni és pl. betegség esetén sincs gond, van mit enni, van miből főzni.

Most különösen vigyázok, hogy abból tervezzek ebédeket, ami itthon van, és a következő hetihez vásárolok legfeljebb egy héten egyszer, akkor sem kell túl sokat. Például kenyeret – elég kevés kenyeret eszünk, nem tervezem, hogy itthon süssek, tejet – nem szeretem a tartós tej ízét, tejfölt – ebből viszonylag többet fogyasztunk, görög joghurtot – ezt szoktam reggelizni, friss zöldségfélét – de fagyasztott mindig van itthon.

Biztos, nem csak én vagyok úgy, hanem sokan, akik rendszeresen főznek, hogy a legnehezebb kitalálni, hogy mi legyen, az elkészítése már nem gond. Igaz, én gyakran két napra főzök, és azt úgy szoktam időzíteni, hogy nem egymás utáni napon esszük ugyanazt, hanem két-háromfélét váltogatva. A „változatosság” rögeszmém még mindig megvan.

Egyszerű, gyorsan készülő ételek legtöbbször, mint máskor is, de most, hogy óhatatlanul kevesebbet mozgunk, még kisebb adag is elég. És még a szokásosnál is gyakoribb a zöldséges köret.

Úgy gondolom, hogy nem lenne jó a kényszer-otthonülés miatt, mert éppen ráérek, kitelik az időmből, bőségesebben főzni, különösen nem édességgel, süteményekkel „vigasztalódni”. Inkább üldögélek egy könyv társaságában, ha már a tevés-vevésben elfáradtam, vagy varrogatok valamit.

És kitalálom a további menüterveket...

Szólj hozzá!

Címkék: személyes

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr1515612502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása