Talán akad valaki, vegyész, élelmiszervegyész, aki meg tudja magyarázni, hogy ez mitől, miért történt.
Gondolom, nem is nagyon kell magyarázat a mellékelt „képregényhez”. Röviden, az történt, hogy mivel a fokhagyma mostanában – már eléggé régóta – meglehetősen drága, nagyon bosszant, hogy ráadásul még igen romlékony is. Valamikor régebben, természetes volt, hogy ősszel vettem egy nagyobb mennyiségű fokhagymát, és az kitartott tavaszig a kamrában. Ha előfordult, hogy kicsit kicsírázott addigra, akkor elültettük, és vidáman megettük az új fokhagymát. Milyen finom is az, például libazsíros kenyérrel.
Most meg már alig merek néhány darabnál többet venni, azt is a hűtőben tartom. Egyszer csak bevillant az ötlet, hogy hiszen másnál is láttam már, hogy lereszelte vagy összenyomta a fokhagymát, aztán lesózta, elkeverte, olajat is kevert bele, és üvegben tárolva a hűtőben, kényelmesen lehetett kivenni belőle, mikor, mennyi kellett, semmi baja nem történt. És mivel szeretek alaposan utána járni a dolgoknak, még az interneten is kutakodtam, igen, ott volt ez a módszer. Hát megcsináltam, örültem, hogy egy ideig milyen jó, könnyű dolgom lesz.
És mindössze pár nap telt el, amikor egyszer csak kinyitottam a hűtőt, és a szép világos fokhagymakrém helyett ez a hupizöld – pontosan nem is tudom megnevezni ezt az érdekes árnyalatot – színű valami tárult a szemem elé. Félelmetes, nevetséges, borzasztó – ilyesmik jutottak eszembe. Kibontottam, a szaga tökéletesen szabályos fokhagyma, semmi mást nem érezni rajta.
Ismét a nethez fordultam, összevissza (több nyelven) keresgéltem, hogy mitől lehet, hogy így megzöldült a fokhagyma. Annyit megtudtam, hogy a jelenség nem ismeretlen, volt, akinek az ételre rakva lett zöld, volt, aki kéknek, és aki türkiz színűnek írta le. De az okát sehol senki nem magyarázta meg. Lehetségesnek tartották, ha esetleg jódozott a só. Az enyém nem az volt, bár csak egyszerű konyhasót, nem tengerit használtam. Valamint persze arra sem volt sehol válasz, hogy emiatt ártalmas-e. De hát ez mindegy is, kinek lenne gusztusa megenni. Bár én tettem el, sóban, ledarált medvehagymát is, bazsalikomot is, mindkettő zöld, de az egészen más árnyalat, az étvágygerjesztő, szép élénk szín.
Most már mindegy, ezzel az adaggal már így jártam, de nagyon szeretném tudni, hogy mi az oka, és mit lehet tenni, hogy a jó kis ledarálós-lesózós módszert máskor sikeresebben tudjam alkalmazni.
Kérlek, aki tudja, illetve akinek van ötlete, írja meg!
Utolsó kommentek