HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Rántott halfilé – nagy Levin módra

2011.04.16. 09:17 BeckZsu

Gyakran mondják, írják, hogy kevés halat eszünk. Biztosan mondtam már, hogy mi, a családban, eléggé szeretjük, még a meglehetősen szálkás keszeg is – jól megsütve – a kedvelt ételeink közé tartozik. De persze ha nincs kéznél éppen egy horgász, aki erről gondoskodik, és a halat valamilyen boltban kell megvenni, akkor gyakrabban jut eszembe a tengeri halfilé, ami többnyire fagyasztva kapható. Egyszerűbb, kényelmesebb. Azért azt sem árt tudni, hogy a tengeri hal roppant egészséges, sok olyan anyagot, telítetlen zsírsavat, foszfort és még ezt meg azt tartalmaz (nem szeretném részletesen leírni, akit érdekel, vagy már úgyis tudja, vagy utánanéz). Nem tudom, miért, manapság sok fagyasztott hal csomagolása „becsapós”, pedig igyekszem figyelmesen elolvasni. Azt láttam rajta, hogy kb. 20% vizet tartalmaz. Rendben, megjegyeztem, hogy annyival kevesebb lesz. De amikor a múltkor csak otthon jöttem rá, hogy nem is tengeri, hanem folyami halat vettem, akkor nem értettem, hogy ezt az információt miért kellett elrejteni. Úgy tudom, sokkal többen vesznek szívesebben a folyami halból, mert annak nincs olyan erőteljes „halíze”. Akkor is elkészítettem, úgy emlékszem, valamilyen fűszeres bundában. Finom is volt, de én olyan bolond vagyok, hogy tengeri halat akartam enni.

Végül sikerült is vennem, ezen nem láttam olyan feliratot, hogy mennyi vizet tartalmaz, de gyanakodtam, ezért először csak úgy, magában engedtettem ki, aztán leöntöttem róla a vizet. Ezután, ahogy szoktam, beáztattam egy kis fokhagymás tejbe, amikor még nem volt teljesen kiolvadva, persze a hűtőbe tettem. Másnap kissé kinyomkodtam a levét, ekkor már nagyon kíváncsi voltam, lemértem, hogy mennyi lett az egy kiló halból. Ha nem jól látszik a képen, elmondom: 45 dkg.

Hát mindegy, ha ennyi, ennyi. És úgy döntöttem, hogy egészen hagyományosan kirántom: liszt (kukorica-), tojás, zsemlemorzsa. Nos, a zsemlemorzsa! Ez is egyik oka volt, hogy ezt az elkészítési módot választottam. Valahogy úgy alakult, hogy volt négy darab kissé aszott, felhasználni való zsemlém otthon. Először fasírtba szántam, de annak sok lett volna.

Aztán eszembe jutott. Ki más, mint a nagy Levin! Íme:

– Köszönöm. Hozzanak be valahogy egy kis halat holnap. Péntek van, és én itt csak levest kapok. – mondta olyan hangon, mint aki a sivatagban egy ital vízért esdekel.
– Annyira szereti a halat?
– Nagyon. A hal a legfinomabb étel a világon. Még ezt a rossz főztet is megeszem belőle, amit itt adnak. Pedig lisztben rántják ki.
– És nem abban kell? – csodálkozott Hopkins.
Levin gúnyosan mosolygott. Mélységes megvetés ült az arcán, mintha azt mondaná: „minek él az ilyen ember!” Végül lenézően odavetette:
– Természetesen zsemlemorzsában. De nem azt a kispolgári gazságot értem alatta, hogy alantas kenyértöredéket megszárítunk a kamrában, zsákba kötve – és megborzadt –, hanem friss péksüteményt zsírtalanul, nyílt láng felett teljesen átsütünk, majd megreszeljük.
– Úgy látom, szakember – fejezte ki elismerését Senki Alfonz.
– Levin vagyok – vetette oda egy vértanú drámai önmegvetésével, mint aki bizonyos abban, hogy mi is elszörnyedünk e név hallatára. De egyikünk sem tudta, hogy kicsoda volt polgári életében ez a Levin. Megkérdezni nem mertük, ha már olyan gőggel közölte.
Talán fájna neki a tájékozatlanságunk e nagy nevet illetően.

Bevallom, azt nem tartottam be, hogy nyílt láng felett, ehelyett a sütőben pirítottam a zsemléket, aztán megreszeltem, át is szitáltam, hogy elég finom legyen, abba paníroztam.

Bizony jó lett. Köretként pedig nem igényeltünk mást, mint egy – nálunk szokásos – vegyes salátát, joghurtos-fűszeres öntettel.

10 komment

Címkék: hal rántott

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr522830199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a szomszéd cigányember 2011.04.16. 13:30:09

én marinírozva csinálom Tourbigo- módra kétfelé vágott tojással

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.04.16. 16:28:03

Az a baj, hogy a halra szoktatást már kisgyerekként el kellene kezdeni. Jómagam bármennyire is vagyok szegedi még a halászlében is csak a levet eszem meg annyira nem szeretem a nem tengeri halat.

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.04.16. 16:33:13

az a baj, hogy rendes tengeri halat alig lehet kapni a városban, a hiperekben pangasius meg hekk van (az utóbbi legalább jól elkészítve ehető, az előbbiről nem vagyok meggyőződve), ha igen, akkor is dög drágán. nincs nálunk semmi hagyománya a tengeri hal evésnek, a népek pontyot zabálnak leginkább, ezért aztán kereslet sincs, ami meg felnyomja az árakat. el van ez is cseszve, mint sok minden más.

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.04.16. 16:34:51

@dark future:

vagy inkább tengerihal-evésnek? smitpali majd eldönti.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2011.04.16. 18:33:14

@a szomszéd cigányember: azt is ki kell próbálni! :)
@dark future: persze, a kötőjel a mozgó szabály szerint - de ki foglalkozik ilyesmivel manapság?
És valóban, én is attól tartok, hogy azért nincs, ill. borzasztó drága a tengeri hal, mert nincs igény, és viszont. Azt hiszem, ilyenkor nem nagyon szeretem a piac törvényeit :(
(Legtöbben pontyot is csak karácsonykor...)

ehran 2011.04.16. 19:54:57

@dark future: Ráadásul a Pangasius meg nem is tengeri hal (nagyvonalúan lépjünk túl most azon, hogy nem is faj- hanem nemzetségnév, ahová vagy 20 halfaj tartozik, de mindegy is, mert mind édesvízi).

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.04.16. 20:43:09

@ehran:

hm.. köszi, nem is tudtam (de szerintem néha azok sem, akik árulják). a cápaharcsa név valamiféle tengeri eredetet sejtetett, annyi biztos, hogy a mi szürkeharcsánkhoz köze nincs, mert olyat már ettem. ehhez képest éttermekben időnként harcsának akarják elsütni (ahogy az afrikait is).

ehran 2011.04.16. 22:01:17

@dark future: Hát ugye a harcsa megjelölés stimmel a Pangasiusra, tényleg az, ilyesformán mondjuk egy kalap a mi szürkeharcsánkkal, ezt használják ki leleményes vendéglátósok a tág megjelöléssel, sajnos kénytelen vagy rákérdezni, vagy ilyen helyen nem enni. :)
Amit leginkább veszélyesnek érzek a tengeri hal címszóval történő árusításában, hogy kísérletező kedvű vásárlók esetleg így nekiállhatnak szusit gyártani belőle, és nyersen fogyasztani, amit édesvízi halnál nem tartok szerencsésnek, különösen nem ennél.
Keleten nagyüzemben tolják egyébként táppal, szabályos tömegtermelés folyik, ezért találkozni vele egyre több helyen.
A testformája miatt kapta amúgy ezt a nevet (cápaharcsa). Ez pl. a hazai akváriumokban is sűrűn előfordul ezüst cápaharcsa néven (bár ippeg nem Pangasius, hanem Sciades, de családban marad): fishbase.org/photos/thumbnailssummary.php?ID=13480 Mondjuk ez már közelít a tengerihez, mert brakkvízi.
süti beállítások módosítása