HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Sült keszeg

2009.11.07. 07:00 BeckZsu

Ettől mindig nosztalgiázós hangulatba kerülök. Eszembe jut, amikor régen a vízparti strandokon még nem tengeri halakat sütöttek a halsütők, hanem keszeget. A lányom lehetett úgy másfél éves, amikor először megkóstoltattam vele. Vesztemre, mert attól kezdve igen gyakran kellett venni, és jó kis szórakozás volt falatonként kiszálkátlanítani neki, miközben fel volt háborodva, ha nem adtam elég gyorsan a következőt. De elég hamar megtanulta önállóan. És még most is nagyon szereti a halat és egyéb, vízben élő lényeket is.

A képen látható halakat a fiam fogta, belezte ki, tisztította, ugyanis én, szégyenszemre képtelen vagyok egy halat megpucolni. Nem azért, mert nem tudom, hogy kell, elméletben tudom, csak nem bírok hozzányúlni. Ezért aztán nem is eszem, ha nincs, aki helyettem ezt megcsinálja, pedig én is nagyon szeretem. Még elég kicsi volt a fiam, amikor horgászni támadt kedve. Ezzel nem is volt semmi gond, csak éppen felhívtam a figyelmét, hogy szerintem ez úgy működik, hogy aki fogta a halat, az meg is tisztítja. Aztán én majd elkészítem, ahogy csak akarja. És ő ezt vállalta. No meg még vizsgáznia is kellett, hogy engedélyt kapjon. Azt hiszem, jól kizsákmányoltam a gyereket.

Szerencsére volt egy kedves szomszédunk, aki sok mindenre megtanította, és még hajnalban ki is vitte magával pecázni a tóra. És ő is maga pucolta a halat, a felesége sem volt hajlandó, így azt is megmutatta, jó példát mutatva.

Mostanában már nem gyakran horgászik a gyerekem, de abban az időben, amikor még több ideje volt rá, meg talán kedve is inkább, rengeteg sült keszeget, kárászt ettünk.

Már ő is kiválóan meg tudja sütni. Nyáron, amikor fogott néhány keszeget, nekem is eltett belőle a fagyasztóba pár darabot, természetesen megtisztítva, még be is irdalta. Ebből sütöttem most.

Sokan nem szeretik, mert nagyon szálkás, pedig szerintem igazán jóízű hal. Ha jó sűrűn be van irdalva (vagdosva), és ropogósra megsütjük, akkor az apró szálkákat nem is lehet észrevenni. Átsülnek, ehetővé válnak.

Hagyományosan paprikás lisztbe forgatva szokás sütni. Én is úgy szoktam, míg egyszer a felső Tiszánál voltunk, ahol a házigazda nem paprikás, hanem borsos liszttel sütötte. Annyira megtetszett, hogy azóta kombináltam a kétféle módszert, és paprikát is, borsot is teszek a lisztbe, gyakran kukoricalisztet használok hozzá, attól még ropogósabb lesz. Azt meg megint máshol tanultam, hogy ha a hasába egy kis füstölt szalonnát és fokhagymát teszünk, milyen további finom ízt ad. Mivel most nem készültem előre, hogy ilyet fogok sütni, szalonna nem volt itthon, így ezt nem tudtam alkalmazni. És csak csupa lustaságból a fokhagymát sem a hasába tettem.

Besóztam a halat, és a belsejét megszórtam egy kevés fokhagymaporral is. Utána forgattam a paprikás, borsos kukoricalisztbe, aztán serpenyőben, olajban megsütöttem, meg is ettem. Én, egyedül, ugyanis a párom kitűnő halászlét evett (szintén a mélyhűtőből), amit a kedves szomszéd főzött, és egy kis láboskában mi is kaptunk belőle.

2 komment

Címkék: személyes hal

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr921505621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sedithm 2009.11.07. 07:35:07

Képzeld, újra kellett regisztrálnom, hogy írhassak, mert elfelejtettem a régi azonosítóimat, a gépen meg minden újra lett telepítve... Na, nem ez a lényeg...

Ez a keszeg, akkor olyasmi lehet, mint az a hal, amit mi paducnak hívunk és általában a Marosban lehet kifogni. A férjem is rákapott az utóbbi években a horgászásra, voltak jó szomszédaink, akikkel sokszor kimentünk ide-oda horgászni, akár több anpra, sátorral is. A pasitól a férjem is megszokta, hoyg ő maga tisztítsa meg a halat, bár én azért besegítek neki, amikor túl soka pucolnivaló.
Éppen akartam javasolni a kukoricalisztes sütést, de látom, te is ismered! Bár én igaz, szoktam vegyíteni a kétfajta lisztet, mert jobban megtapad akkor. A lisztbe pedig fokhagymaport is keverhetsz a bors és a pirospaprika mellé. :) Különben tényleg angyon finom halfajta és bár van egy kis munka az evésével:D, azért megéri. :)
Edith

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.11.07. 20:17:46

Ugye milyen jó a sült hal! Meg a jó szomszédok is fontosak :)
Én is el szoktam felejteni a jelszavakat, ilyesmiket :D
süti beállítások módosítása