HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Túrósmarni

2009.07.06. 17:28 BeckZsu

Nagyon régóta terveztem, hogy ezt kipróbálom, és nem tudnám megmondani, hogy miért nem tettem előbb. Van ugye a lisztsmarni, sokkal szebb nevén: császármorzsa. Én inkább grízsmarnit szoktam csinálni, ami magyarul daramorzsa. És aztán olvastam ezt, vagyis hogy túróból is lehet, és mivel szeretem a túrót, persze gondoltam, hogy ez csak jó lehet. És annyira egyszerű!

Most megcsináltam, de nem nevezhetem túrómorzsának, mivel nem nagyon lett morzsás. Az ízével semmi gond nem volt, nagyon is jó lett, de sehogy nem akart morzsává alakulni, marad tehát a smarni név, amiről nem tudom pontosan, mit is jelent. Van egy Kugler-féle könyvem (nem eredeti kiadás, csak reprint), amiben a lisztes változatot hívja Schmarrennek, más néven pedig pirított lisztnek.

A recept:

Fél kiló túróhoz 4 tojássárgáját elkevertem egy kanál cukorral, hozzákevertem a túrót, egy evőkanál lisztet. Ha nem lett volna elég krémes állagú, tettem volna hozzá egy kevés tejfölt, de nem volt rá szükség. Jó alaposan kikevertem, aztán hozzátettem a 4 tojásfehérjéből vert habot.

Egy nagy serpenyőben olajat forrósítottam, beleöntöttem a túrós masszát, kevergetve, lapáttal többször elvagdosva sütöttem, amíg úgy láttam, hogy átsült, és a darabok szélei kicsit megpirultak.

Szerintem tulajdonképpen nyáron, amikor rengeteg friss gyümölcs van, szerintem vétek befőttet enni, de egy őszibarack-konzervet meg kellett menteni a romlástól, ezért azt ettük hozzá. (A grízsmarnit általában baracklekvárral szoktuk.)

2 komment

Címkék: édes túró

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr201230206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com 2009.07.07. 16:03:04

Ezt ki fogom próbálni. Nézz be hozzám, ha van kedved, küldtem neked valamit: cukroskata.blogspot.com/2009/07/lovely-blog.html

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.07.07. 17:18:18

Nagyon köszönöm, aranyos vagy, hogy rám gondoltál!
Ha kipróbálod a smarnit: így utólag úgy érzem, hogy egyáltalán nem is fontos bele cukor vagy pótló, elég, ha az a valami édes, amit hozzá eszünk.
süti beállítások módosítása