HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Epres-túrós palacsinta – újra műsoron

2009.06.04. 11:55 BeckZsu

Nem mondok semmi újat azzal, hogy az eper nagyon finom. Én elsősorban csak úgy, magában eszem, de nagyon jó például tejszínhabbal, tejföllel és persze túróval is. Ezért ebben a szezonban sem hagytam ki ezt az édességet.

Palacsintát sütni két személyre gyakorlatilag lehetetlen. Régen, amikor a gyerekeim még igazán gyerekek voltak, 50 darab alatt hozzá sem kezdtünk, különösen, hogy olyankor volt műsoron a palacsintasütés, amikor rajtuk kívül volt ott még néhány jóbarát is. Sokáig nem is szántam rá magam a sütésre, ha igen, akkor is inkább valamilyen sós változat készült, mert az jobban elfogyott. Aztán, amióta kipróbáltam, hogy a megsütött palacsinta üresen jól eltartható egy ideig a mélyhűtőben, mégis sorra került – az én nagy örömömre.

Most csak egyszerű, szokásos palacsinta volt, nem a tavalyi diós változat. Én a lisztet evőkanállal szoktam kimérni, a tapasztalatom szerint kb. annyi evőkanál liszt kell, ahány palacsintát akarok sütni.

Tehát kiadagoltam 15 evőkanál lisztet, ez kb. 25 dkg, ehhez kevertem 2 egész tojást, csipet sót, és kb. fél liter tejet és ásványvizet vegyesen. Ez szokás dolga, én jóval több tejet teszek bele, mint vizet, akkor rugalmasabb, puhább lesz a kész tészta. Először inkább kicsit sűrűre hagyom, sütök egy próbadarabot, és ha túl vastag, akkor hígítom tovább.

Sütésnél minden palacsinta előtt ecsettel megolajozom a serpenyőt. Szokás a tésztába olajat tenni, és azt mondják, akkor nem kell olajozni, csak az első darab előtt. Én is kipróbáltam, valahogy nekem ez nem vált be. Nemcsak leragadt, hanem az ízéből is hiányzott nekem a rásült olaj.

A töltelék pedig rendkívül egyszerűen úgy készült, hogy a villával összetört túróhoz porcukrot és a kissé felvagdalt – nem kevés – epret hozzákevertem. Egy marék citromfüvet apróra fölvágtam, azt is belekevertem, mondjuk, citromhéj helyett. Sajnos, a bazsalikomom még nagyon picurka, egyébként azt is kipróbáltam volna, szerintem illene hozzá.

Ezzel megtöltöttem a palacsintákat, és sütőben éppen csak átmelegítettem. A tetejére még egy kevés porcukor, nekem inkább csak dísznek, akinek meg nem volt elég édes, annak több.

6 komment

Címkék: édes

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr671163112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com 2009.06.04. 14:41:05

Akkor mindjárt engem is ejtsetek útba. Nekem elég lesz egy kis adag :-)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.06.04. 14:57:51

Nagyon szívesen! Éppen beterveztem az ismétlést, amíg még van eper. És gondoltam rá, hogy „fogyósság” céljából valamilyen műcukorral kellene ...
Szervezzük meg a futárszolgálatot! :D

lessknownJFK 2009.06.10. 22:08:54

Ásványvizet????????????????????

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.06.11. 19:36:15

@Ferdinand: Igazad van, szódavíz kellene, csak az nálam nincs :(

lessknownJFK 2009.06.15. 16:00:17

@BeckZsu: Reméltem. :-) Majdnem akkora szentségtörés ásványvizet locsolni palacsintába, mint fröccsöt készíteni vele :-)
süti beállítások módosítása