Éppen egy nagyobb élelmiszerboltban kószáltam, vásárolgattam, amikor a halas pult mellett megláttam, hogy pakolnak valami tálcára csomagolt árut egy külön asztalkára. Filézett, meghámozott (nyúzott) afrikai harcsa volt, ráadásul a mai egyéb árakhoz képest elfogadható összegért. Mivel már valamikor régebben is kifogtam egy ilyen akciót, tehát kipróbáltam ezt a halat, és tetszett is, azonnal vettem belőle.
Az ún. egészséges és kímélősnek mondott étrend szerint azt találtam ki, hogy – szinte úgy, mint a mesebeli lány – teszek is rá bundát meg nem is. A keresztben feldarabolt, papírtörlővel megszárítgatott halat megsóztam, aztán darált zabpehelybe forgattam, a fölösleget leráztam róla, tehát egészen vékony réteg maradt csak. Ezután felvert tojásba mártottam, olajban megsütöttem. Nem kell túl lassan sütni, annak ellenére, hogy elég szép, vaskos szeletek voltak, a hal könnyen átsül, és így nem szárad ki.
A „bunda” egészen vékony volt, ezért gondolom, hogy nem is nagyon nevezném bundának, ez inkább csak egy ruha. És így alig szívott magába olajat, de azért persze papírtörlőre szedtem ki.
És állítólag* a zab(liszt) sok szempontból jobb, mint a búzaliszt, így azt képzelhetem, hogy kevésbé hizlalósat főztem, mint a hagyományos rántott hal lett volna.
Körete – ebből látszik, hogy ezt sem tegnap csináltam – az előző napokról megmaradt sült cékla és zeller volt.
*Az elmúlt években egyre növekedett az érdeklődés a zabpehely, és annak egészségügyi előnyei iránt. Már kis mennyiség fogyasztása is észrevehetően csökkenti a koleszterinszintet, köszönhetően oldható rost tartalmának, valamint segít megelőzni a szívbetegségeket alacsony zsírtartalmú étrend mellett. A zabpehely sok sportoló étrendjében is központi szerepet tölt be, különösen az erősportolók között. Az oldható rosttartalom képes az emésztést lassítani, így stabilizálja a vércukorszintet.
További információk például itt, de sok más helyen is találhatók.
Utolsó kommentek