És még hagyma is hozzá. Ezzel el is mondtam az egészet.
Ha valaki szeretne egy olyan ebédet, ami gyors is, finom is, szezonális, és mindehhez még az ára is igen kellemes – tehát elég olcsó – akkor igazán jó szívvel ajánlom ezt az összeállítást. Elég jól illik szerintem egy kímélős, tehát nem hizlalós étrendbe is.
A zöld spárgát még egyáltalán nem unjuk, gondolom, addig fogjuk enni, amíg kapható a piacon. Én továbbra is kissé meghámozom, annak ellenére, hogy sokak szerint nem szükséges. Hallottam már, nem is egyszer, hogy nem hámozták, csak letörték a fás végét, megfőzték, és végül ki kellett dobni, mert keserű volt. Inkább nem kockáztatom ezt, tehát a virágja-feje alatt indulva, úgy nagyjából a felét meghámozom, aztán töröm-vágom le a végét. Nem főztem, hanem pároltam, először egy nagyon kevés olajon megpirítgattam, aztán kicsit megsózva, lefedve pár perc alatt puhára pároltam, végül ismét kinyitva még egy kicsit pirítottam.
A csirkemájat – mivel fagyasztott volt, már este áttettem a hűtőbe – hártyátlanítás és zsinórtalanítás után egyenként két-három darabra vágtam. Szűrőben lecsorgattam, majd papírtörlővel föl is itattam róla a nedvességet (többé-kevésbé). Ezután megsóztam és megszórtam kevés majoránnával is. Nem túl sok olajban megsütöttem, néha átforgattam, végül egyet elvágtam, hogy megnézzem, átsült-e. Én nem szeretem, ha véres marad a közepe, de túlsütni sem jó, ezért éppen csak eddig a pontig kell.
Közben egy jó nagy fej hagymából lyoni hagymát sütöttem. (Ez a csíkokra vágott, lisztezett, bő olajban gyorsan kisütött hagyma.) Mi nagyon szeretjük, és ha véletlenül túl sok hagyma van itthon, és félek, hogy megromlik, ez mindig elég ürügy, hogy ilyet süssek.
Aztán meg, ha ilyen módon sikerül elfogyasztani a még itthon lévő öreg vöröshagymát, akkor már inkább friss főzőhagymából vásárolok nemcsak salátához, hanem főzéshez is.
Utolsó kommentek