Amikor Max meghirdette a XXIX. VKF témáját, nevezetesen a gombócolást, még volt néhány ötletem, hogy mit készítsek. Aztán csak telt-múlt az idő, és megfelelő alkalom hiányában nem lett semmi a terveimből. Már lemondtam magamban a részvételről, amikor véletlenül mégis gombóckás ebédünk kerekedett.
Úgy alakult ez az étel, hogy csak annyi volt biztos, hogy káposztából akarok valamit főzni. Nem savanyú, hanem édes-, illetve fejeskáposzta, ugyanis abból volt itthon egy adag felhasználni való. Többféle jutott eszembe, végül a nálunk nyári székelykáposztának becézett pörköltes változat volt a döntés. Aztán mégis tovább gondoltam a dolgot, hogy talán teszek bele egy kevés rizst is, és akkor egészen komplett egytálétel lesz belőle, amolyan rakott káposztaféle. Innen már csak egy (gondolati) lépés volt, hogy mégse apróhúsból, hanem darált húsból legyen, akkor pedig miért ne gombóc formában.
Először elkészítettem a húsgombócokat; 30 dkg darált pulykacombot összegyúrtam 5 dkg megfőzött, kihűlt rizzsel, sóval, borssal, egy kis fokhagymaporral, petrezselyemmel és egy tojással. Vizes kézzel kb. 3 cm-es gombócokat formáltam belőle.
Úgy kezdtem, ahogy egy rendes pörköltet: megpirítottam egy kicsike darab – apróra vágott – szalonnát, azon megpároltam egy nagyobbacska hagymát. Hozzátettem két teáskanálnyi paprikakrémet, három evőkanál paradicsomszószt (saját gyártmány: sok paradicsom, kevesebb paprika és hagyma sűrűre összefőzve), pirospaprikát. Felengedtem két pohár vízzel, amikor felforrt, egyenként beletettem a húsgombócokat. Addig főztem – közben a lábost csak meg-megrázva –, amíg megváltozott a színe. Akkor beletettem a vékonyra felvágott káposztát, megsóztam, és főztem tovább, amíg a hús is, káposzta is megpuhult, a szaftja pedig megsűrűsödött. A tányéron még tejföllel is ízesítettük.
Utolsó kommentek