HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Húsgombócos káposzta pörköltesen

2009.11.01. 07:37 BeckZsu

Amikor Max meghirdette a XXIX. VKF témáját, nevezetesen a gombócolást, még volt néhány ötletem, hogy mit készítsek. Aztán csak telt-múlt az idő, és megfelelő alkalom hiányában nem lett semmi a terveimből. Már lemondtam magamban a részvételről, amikor véletlenül mégis gombóckás ebédünk kerekedett.

Úgy alakult ez az étel, hogy csak annyi volt biztos, hogy káposztából akarok valamit főzni. Nem savanyú, hanem édes-, illetve fejeskáposzta, ugyanis abból volt itthon egy adag felhasználni való. Többféle jutott eszembe, végül a nálunk nyári székelykáposztának becézett pörköltes változat volt a döntés. Aztán mégis tovább gondoltam a dolgot, hogy talán teszek bele egy kevés rizst is, és akkor egészen komplett egytálétel lesz belőle, amolyan rakott káposztaféle. Innen már csak egy (gondolati) lépés volt, hogy mégse apróhúsból, hanem darált húsból legyen, akkor pedig miért ne gombóc formában.

Először elkészítettem a húsgombócokat; 30 dkg darált pulykacombot összegyúrtam 5 dkg megfőzött, kihűlt rizzsel, sóval, borssal, egy kis fokhagymaporral, petrezselyemmel és egy tojással. Vizes kézzel kb. 3 cm-es gombócokat formáltam belőle.

Úgy kezdtem, ahogy egy rendes pörköltet: megpirítottam egy kicsike darab – apróra vágott – szalonnát, azon megpároltam egy nagyobbacska hagymát. Hozzátettem két teáskanálnyi paprikakrémet, három evőkanál paradicsomszószt (saját gyártmány: sok paradicsom, kevesebb paprika és hagyma sűrűre összefőzve), pirospaprikát. Felengedtem két pohár vízzel, amikor felforrt, egyenként beletettem a húsgombócokat. Addig főztem – közben a lábost csak meg-megrázva –, amíg megváltozott a színe. Akkor beletettem a vékonyra felvágott káposztát, megsóztam, és főztem tovább, amíg a hús is, káposzta is megpuhult, a szaftja pedig megsűrűsödött. A tányéron még tejföllel is ízesítettük.

1 komment

Címkék: pörkölt káposzta egytálétel

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr41490209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cirmicica (törölt) 2011.01.20. 15:51:29

Erdekes ez a recept ,ugy gondolom,hogy kisse toltott kaposztahoz is,es a szekely kaposztahoz is hasonlit,fincsi lehet es ki fogom probalni...
süti beállítások módosítása