HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Fügelekvár cseresznyeszilvával

2009.07.30. 11:12 BeckZsu

Azt mondtam, hogy nem főzök fügelekvárt, mégis beadtam a derekam, az óriás fügék győztek. Olyan tempóban értek be, hogy megenni képtelenség lett volna, kárba veszni meg sajnáltam. Addig törtem a fejem, hogy mivel lehetne pikánsabbá tenni a számomra túl édes gyümölcsöt, míg felfedeztem, hogy a cseresznyeszilva-bokron (vérszilva) már akad érett is. Nem túl érett, de most ez nem is volt baj, mert bár ez éretten is savanykás, de így még jobb erre a célra.

Két kiló fügéhez kb. másfél kiló szilvát szedtem. Először elkezdtem főzni a szilvát úgy, minta csak abból készülne a lekvár, mert ezt a gyümölcsöt csak így lehet kimagozni, ahogy azt tavaly már leírtam.

A fügét – alapos mosás után – húsdarálón ledaráltam. Van a darálónak egy nagyobb és egy kisebb lyukú előtétje, ehhez a nagyobbat használtam, hogy ne legyen egészen pempős.

A ledarált fügét a szilvához tettem, együtt összeforraltam, aztán a kényelmes módon dzsemfixet használtam hozzá, de mindössze egy zacskóval (az kb. egy kiló gyümölcshöz való, de én nem akartam, hogy gyári jellegű legyen a lekvár) ehhez a mennyiséghez. Ezt összekevertem fél kiló cukorral, beletettem, még egyszer felforraltam, és két perc főzés után üvegekbe töltöttem. Nyolc kisebb üvegnyi lett.

A szokásos pokrócos csomagolás következett, majd két nap múlva az üvegek lemosása a lecsorgott lekvártól, felcímkézés, spájzba pakolás. Persze közben a pár kanálnyi kimaradt lekvár kóstolása már megvolt, érdekes ízű, és pont olyan, ahogy mi szeretjük, vagyis nem túl édes.

Közben már érni kezdett a füge következő adagja, érdekes módon ezek már nem olyan nagyok, a többsége teljesen normális, szokásos méretű. Egyelőre még nem tudom, mihez kezdek vele.

3 komment

Címkék: édes befőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr801277263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.07.30. 12:53:06

Ez sem volt még nagyon érett, válogattam, ami kicsit már megnyomható volt. És érdekes, így sűrűbb lett, mint amikor teljesen érettből főzöm külön a lekvárt, de azzal még én is várok.

trinityone 2009.07.30. 21:33:25

Ó, a füge engem is meggyőzne:)))
Felénk egyáltalán nincs:((( Nagyon finom lehet!!!
süti beállítások módosítása