Most újra kedves vendégem, Juli receptje és fotója következik:
Tészta: 7 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 2 ek. kakaó, 1 cs. sütőpor, 15 ek. langyos víz, 1 cs. vaníliás cukor.
Ezeket jól kikeverjük, sütőfóliával bélelt tepsiben 20–30 percig sütjük. Kivesszük, levesszük a papírt, és megfordítva, hogy a teteje alulra kerüljön, visszatesszük a tepsibe a tésztát.
Krém: Amíg sül a tészta, 2 csomag vaníliás pudingport fél liter vízzel keményre megfőzünk. A 7 tojásfehérjét 5 ek. cukorral keményre felverjük, ezt összekeverjük a forró pudinggal. Ezt a krémet rákenjük a meleg tésztára, és visszatesszük a meleg sütőbe, míg rózsaszínű nem lesz, ez kb. 10 perc.
A tetejére: fél liter tejszínt (legjobb a növényi, mert az kevésbé esik össze, de én 1 cs. habfixálót is rakok bele, mert így jobb, még tartósabb a hab) 3 ek. porcukorral nagyon kemény habbá verünk, rákenjük a kihűlt tésztára.
Ez már így is készen van, de én még csokit is rakok rá (de akár mással is lehet díszíteni).
A csoki, ahogy édesanyámtól tanultam: 10 dkg cukor, 2,5 ek. tej, 1,5 ek. kakaó, 3 dkg vaj vagy margarin. (Általában vajjal finomabb, de talán ennél a tésztánál, mivel rá kell csorgatni a csokit, jobb a margarin, mert kicsit hígabb és könnyebb csorgatni.)
A cukrot és a tejet összekeverem, és lassú tűzön addig főzöm, amíg bársonyosan sima nem lesz, ekkor leveszem a tűzről, utána keverem bele a margarint vagy a vajat. Mert én úgy jártam, hogy először együtt főztem mindent, és a zsiradék kicsapódott és túrós lett.
Lényeges, hogy a csokit ne kenjük, mert összekeveredik a habbal, csak csorgatni szabad. Én néha fogpiszkálóval szoktam mintát húzni bele, mint ahogy a képen is látszik, de bármilyen amorf formát ki lehet hozni belőle, csak fantázia kérdése.
Utolsó kommentek