HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (78) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (85) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (163) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Krémes amerikai módra

2009.04.08. 16:25 BeckZsu

Most újra kedves vendégem, Juli receptje és fotója következik:

Tészta: 7 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 2 ek. kakaó, 1 cs. sütőpor, 15 ek. langyos víz, 1 cs. vaníliás cukor.

Ezeket jól kikeverjük, sütőfóliával bélelt tepsiben 20–30 percig sütjük. Kivesszük, levesszük a papírt, és megfordítva, hogy a teteje alulra kerüljön, visszatesszük a tepsibe a tésztát.

Krém: Amíg sül a tészta, 2 csomag vaníliás pudingport fél liter vízzel keményre megfőzünk. A 7 tojásfehérjét 5 ek. cukorral keményre felverjük, ezt összekeverjük a forró pudinggal. Ezt a krémet rákenjük a meleg tésztára, és visszatesszük a meleg sütőbe, míg rózsaszínű nem lesz, ez kb. 10 perc.

A tetejére: fél liter tejszínt (legjobb a növényi, mert az kevésbé esik össze, de én 1 cs. habfixálót is rakok bele, mert így jobb, még tartósabb a hab) 3 ek. porcukorral nagyon kemény habbá verünk, rákenjük a kihűlt tésztára.

Ez már így is készen van, de én még csokit is rakok rá (de akár mással is lehet díszíteni).

A csoki, ahogy édesanyámtól tanultam: 10 dkg cukor, 2,5 ek. tej, 1,5 ek. kakaó, 3 dkg vaj vagy margarin. (Általában vajjal finomabb, de talán ennél a tésztánál, mivel rá kell csorgatni a csokit, jobb a margarin, mert kicsit hígabb és könnyebb csorgatni.)

A cukrot és a tejet összekeverem, és lassú tűzön addig főzöm, amíg bársonyosan sima nem lesz, ekkor leveszem a tűzről, utána keverem bele a margarint vagy a vajat. Mert én úgy jártam, hogy először együtt főztem mindent, és a zsiradék kicsapódott és túrós lett.

Lényeges, hogy a csokit ne kenjük, mert összekeveredik a habbal, csak csorgatni szabad. Én néha fogpiszkálóval szoktam mintát húzni bele, mint ahogy a képen is látszik, de bármilyen amorf formát ki lehet hozni belőle, csak fantázia kérdése.

4 komment

Címkék: édes

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr861054114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trinityone 2009.04.09. 00:22:40

Most egy kocka lecsúszna belőle.....Nagyon rég nem csináltam ilyesmit-épp itt lenne az ideje!

Rossz a regisztrációm, trinity vagyok a www.zamatesillat.blogspot.com - ról......(Az eredeti néven nem engedett a rendszer:( )

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.04.09. 10:32:06

Trinity, itt a legjobb alkalom, jó ürügy rá a húsvét :)

Tyria · http://tyria.freeblog.hu 2009.05.18. 09:25:07

Zsu, ezt szeretném megsütni vasárnapra a vendégeimnek. Egy kicsit tartok attól a művelettől, hogy kiveszem a tésztát, megfordítom és rákerül a pudingos krém, majd visszatenni a sütőbe 10 percre. Akkor is tegyek alá sütőpapírt? Nem fog odaégni a tészta?

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.05.18. 10:40:24

@Tyria: A megfordítás azért van, mert általában nem egyenletesen sül az alja és a teteje, ez még a jobb sütőknél is előfordul. Ilyenkor érdemes a sültebb felére kenni a krémet. Ha ez nálad a teteje, akkor ne fordítsd meg! Ha megfordítod, vissza lehet tenni ugyanarra a sütőpapírra.
Biztos siker lesz a vendégeknél, jó étvágyat kívánok hozzá :)
süti beállítások módosítása