HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Retro sült csirke

2009.01.28. 18:50 BeckZsu

Azaz són, illetve sóágyon sült csirke. És miért retro? Ez a sütési mód valamikor akkortájt volt divatban, amikor már kezdett ismert lenni a grillcsirke, de csak egy-két helyen árulták, az pedig eszünkbe sem jutott, hogy otthon valakinek olyan sütője legyen, amiben nyársra lehet húzni a csirkét, és egy szerkezet forgatja, miközben mindenhol egyenletesen megsül anélkül, hogy egy csepp zsírt adnánk hozzá. Ennek helyettesítésére két módszert találtak ki.

Az egyik szerint megsózva, fűszerezve barna papírzacskóba tették a csirkét, azt összekötözték, majd a sütőben kb. egy óra hosszat sütötték. Ilyen barna papírzacskót mostanában nem láttam, azt hiszem, kiment a divatból – persze nálunk, mert filmekben látjuk, hogy az amerikai háziasszonyok ilyesmiket ölelgetnek vásárlás után.

A másik a són sütés. Igazán nem tudom, miért nem próbáltam ki korábban, de csak most került rá sor, amikor már a lányom is megcsinálta, és nagyon meg volt elégedve az eredménnyel.

Egy egész, legalább másfél kilós csirkét megmostam, papírtörlővel megtörölgettem. A belsejét majoránna, rozmaring, kakukkfű keverékével bedörzsöltem. Meghámoztam két fej fokhagymát, a gerezdeket egészben beletettem (a 40 fokhagymás csirke ötlete szerint), végül egy kisebb (jól megmosott) citromot is, kettévágva.

Egy sütőtálba – ami éppen csak akkora, hogy a csirke kényelmesen beleférjen – beleöntöttem egy kiló sót, ezen hasra fektettem a csirkét. 180 fokos sütőben sütöttem. Kb. egy óra után tűvel ellenőriztem a combjánál, hogy hol tart, mivel majdnem puha volt, és a bőre is kezdett pirulni, megfordítottam. Újabb félóra és újabb ellenőrzés után késznek nyilvánítottam.

A végeredmény nagyon jó volt, porhanyós, omlós lett a hús, a fokhagyma pedig nálunk majd hogy nem kevésnek tűnt, annyira ízlett. A színe nem olyan látványos, mint a kívülről is fűszeres grillcsirkéé, de ropogós, ízes lett, pont annyira sós, amennyire kell, illetve belül elfért volna egy kevés só (talán azért, mert elég nagy volt), de így is jó volt, a citrom és fokhagyma aromája remekül érződött.

Hagymás krumplit csináltam mellé – a megfőtt krumpli pirított hagymával, pirospaprikával keverve.

8 komment

Címkék: csirke

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr33908781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W. Stoke 2009.01.28. 19:14:18

Ugyanilyen körettel csináltam máshogy sült csirkét tegnap (:

Napra_forgó 2009.01.29. 07:36:20

A sósságban nem lehet, hogy számít, hogy mennyi "szabad sófelület" van? Azaz, hogy mekkora az edény a csirkéhez képest?
Mi tepsiben szoktuk, és úgy nem marad sótlan.
(Vagy csak sótlanabbul eszünk?)

Mirelle · http://mirelle.hu/ 2009.01.29. 12:11:39

Szia Zsuzsa!

Van nálam neked valami.... :)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.01.29. 17:23:37

@Napra_forgó: Mind a kettő lehetséges :) Valahogy épp csak egy kicsit sótlan, és lehet, hogy azért, mert a grillcsirkét sósabban szoktuk meg.

sedith 2009.01.30. 09:43:30

Szia! Itt az elveszett bárányka! Csak most regisztráltam ide...
Kíváncsi vagyok, hogy vannak-e függőségeid? Nézz be hozzám! Edith
(Kalandok a konyhában)

Naprakész! 2009.02.02. 15:43:22

Egy másik recept: A besózott csirkét ráültetjük egy vizel teli kisméretü befötes üvegre,majd egy vizel felöntött tepsibe állitjuk. Gyönyörüen körbesül és fantasztikusan megpuhul. Jó étvágyat!!!!

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.02.03. 18:30:33

@Naprakész!: igen, ilyet is csak hallottam, még nem próbáltam, de már tervbe vettem, most te újabb lökést adtál hozzá :))
süti beállítások módosítása