HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Mustár házilag, tokaji borecettel

2011.05.08. 09:37 BeckZsu

Egyáltalán nem nehéz vagy bonyolult ilyet csinálni. Főleg úgy, hogy én már hónapokkal ezelőtt vettem egy csomag mustárport, pontosabban őrölt mustármagot, amikor egy orosz boltban megláttam. (Ha ilyen nincs, akkor lehet darálni mustármagot, például kávédarálóval, borsőrlővel, vagy akár mozsárban is, az sem nagy baj, ha picit darabos marad.)

Azóta már használtam belőle, joghurtos-fűszeres salátaöntetbe kevertem, aztán hússzelet fűszerezéséhez is – persze csak keveset – kevertem a többi fűszer közé. De a mustár készítésére valahogy még nem került sor. Ehhez nagyszerű ösztönző, hogy itt van a tokaji borecet mintákból még éppen a tárkonyos, ami nagyon jól illik a mustárhoz.

El is készítettem, ez nem nagyon nagy mennyiség, de éppen jó egy adagnak.

Egy deci forró vízhez 3 teáskanál cukrot és 1,5 teáskanál sót tettem, felforraltam. Rövid időre félretettem, míg ~60 fokosra hűlt, akkor jól elkevertem 5 dkg mustárporral, majd hozzákevertem 3 teáskanálnyi olívaolajat, fél deci – a pici üvegnyi – tokaji tárkonyos fűszeres borecetet, végül fűszereztem még fehérborssal és őrölt gyömbérrel.

Lehetne még többféle fűszerrel is „turbózni”, de én most éppen arra voltam kíváncsi, hogy mennyire érvényesül a tokaji borecet jellegzetes aromája. Igen, érezhető, nagyon is kellemes.

Az egész mustár talán egy csöppecskét nekem túl csípős lett, nem tudom, talán az orosz mustárpor olyan mustárt eredményez, mint az igazi híres orosz garcsica (горчица). Igaz, még nem hagytam elég ideig állni, pár nap múlva, újabb próba: megkóstolom újra, és meggondolom, hogy talán hígítom még egy kicsit. A régi-régi magyar konyhában a mustár nem vízzel, nem is ecettel készült, hanem igazi musttal; innen is ered a neve. Talán egyszer érdemes lenne azt is kipróbálni.

Egyébként meg miért érdemes házilag csinálni a mustárt? Miután manapság már igen sokfélét lehet venni is, talán csak azért, mert érdekes, meg a saját fűszerezés miatt, meg hogy nem a natúr, fojtós ecetet használjuk. Még az is lehet az oka például, hogy cukorbetegek akár édesítővel is készíthetik. Meg miért ne? 

4 komment

Címkék: fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr212886608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anazar · http://konyhatunder.blogspot.com/ 2011.05.08. 12:01:50

Az a jó kis orosz musztár... Amint közel emeltem a számhoz, már könnyeztem is, marta a torkomat, óvatosan kellett vele bánni :-D)) Nem voltam kifejezetten oda érte. Apám azóta is emlegeti, kapott pár éve két üveggel is, de semmi sem maradt már benne az orosz medvéből, így az utóbbi években angol mustár kap, de azért még vissza-visszavágyik a régi oroszra ;-)

Kolis Gurman 2011.05.08. 12:16:16

Ejha! ez aztán izmos lehet! A tiédnek milyen lett az állaga? Látom neked a hígabb-kencés fajta jobban bejön mustárból! De csak azért, mert te is hasonló mennyiségekkel dolgoztál, mint én, az enyém mégis jó masszív lett:D
Én már csak azon gondolkodom, hogy az IKEA-féle, vagy az a jó kis sárga, édes, amerikai mustár hogy reprodukálható, mert ha nem a darabosról van szó, akkor én azokat szeretem a legjobban!

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2011.05.08. 13:15:26

@anazar: Bizony, az nekem is túl erős. Most töröm a fejem, hogy ha így marad, mit csináljak :)
@Kolis Gurman: Talán a tied a magoktól sűrűbb. Lényeg, hogy az íze jó legyen! Talán magából a mustármagból is létezik többféle. Azt tudom, hogy van fehér és fekete, de azon belül... ha van időnk, kedvünk, játszhatunk vele :)

Kolis Gurman 2011.05.08. 13:17:57

@BeckZsu: aha, én is a magokra gondoltam...

sajna nem találtam hozzá receptet, de nem hiszem, hogy a mustármag lenne más... talán csak hígabb? vagy nem tudom. Jó lenne kideríteni:D
süti beállítások módosítása