HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Egy hozzászóláshoz

2010.07.16. 10:42 BeckZsu

Azért itt válaszolok kedves – ezek szerint sajnos csak volt – olvasóm megjegyzésére, mert az írásom kissé hosszúra sikerült.

Idézem az ő sorait: Hogy a jó égbe, de most komolyan, tud valaki, akit szeretek olvasni, leírni egy olyan szót, hogy „fokhagymapor”? Arról nem beszélve, hogy ilyesmit tart otthon...
A főzés = munka. Akkor is, ha ahhoz elő kell venni és le kell pucolni a nyamvadék fokhagymát. És szeretni, és hinni kell a növényekben. Meg érezni a különbséget, ízileg.
Mindenesetre lehet, hogy nem jövök többet. Kár.

Igazán nagyon sajnálom, hogy csalódást okoztam, különösen sajnálnám, ha emiatt elveszíteném egy régi kedves olvasómat.

De nem gondolom, hogy olyan nagy vétek lenne fokhagymaport használni, ami ugye a fokhagyma megszárított, majd porrá őrölt változata. Ugyanígy szoktam gombaport is keverni ízesítőként egyes ételekbe, vagyis szárított, megőrölt vegyes erdei gombát. És még sok más hasonló fűszert, egyebet is, például őrölt piros paprikát.

De megemlíthetem még a szárított, lemorzsolt zöld fűszereket, ezeket én magam szoktam szárítani, és ugyan nem őrlöm porrá, de apróra elmorzsolom. Szintén szárított, megőrölt termék készül pl. búzából, rozsból, kukoricából is, ezeket szintén használom, egyszerűen készen a boltban megveszem a lisztet, darát.

Mellékesen megjegyzem, hogy a szárítás, aszalás a legősibb tartósítási mód.

Ez nem jelenti azt, hogy a legtöbb esetben és ételhez nem „igazi”, tehát frissen hámozott és megfelelő méretűre vágott fokhagymát használok. Csak úgy, mint ahogy friss zöld, piros vagy sárga színű paprikát stb. A választásban szerepet játszik, hogy mennyi időm van, de az is, hogy mihez mi illik jobban. Például a panírhoz felvert tojásban sokkal egyenletesebben keveredik el a por, mint a bármennyire is összenyomott fokhagyma. És még egy példa: pörkölt főzésekor használok őrölt pirospaprikát, saját eltevésű sózott paprikakrémet és friss zöldpaprikát is. Jól megférnek együtt.

Teljesen más kérdés, hogy igyekszem elkerülni az ételek alapanyagainál a műanyagokat. Persze azt mindannyian tudjuk, hogy ezeket teljesen kizárni lehetetlen. Talán úgy lehet, ha mindent magunk termelünk és dolgozunk fel, lehetőleg egy, a világtól eléggé elzárt területen. De persze ez túlzás, próbálkozunk, amennyire tudunk, ahogy a körülmények engedik.

A másik kérdés, hogy a főzés munka. Igen, az. De nem attól jó. Nem gondolnám, hogy feltétlenül túl kell lihegni, nem akkor vagyunk csudajó háziasszonyok, -férfiak, ha szándékosan agyon fárasztjuk magunkat. Ismerek olyat, aki a dohányzóasztalánál pucolja a krumplit, mert ott tud hozzá leülni. És ismerek olyat is, aki ezen felháborodik, mert szerinte minden ilyesmit csak állva szabad csinálni. Én meg azt gondolom, hogy bármilyen munkát egyszerűbbé, kényelmesebbé tenni – maga a haladás.

Nem megyek ruhát mosni a patakra (esetemben ez a Duna lehetne), inkább a mosógéppel intézem. Ha leszórok valamit a földre, előveszem a söprűt és lapátot, de igazi takarításhoz inkább a porszívót. És még sok hasonlót említhetnék.

Szerintem nem szégyen, ha a családom nem azt látja, hogy szenvedek a sok munkától, hogy időnként elmondom, hogy a főzés milyen komoly munka, hogy és milyen áldozatot hozok azzal, hogy naponta főzök. Az sem baj, ha nem hullafáradtan rogyok este az ágyba, és ha néha mégis elfáradok – mert hát az természetes – akkor is legyen meg a jó érzés, hogy örömmel, és nem szenvedve végeztem el a munkát.

Nem minden káros, amit mások gyártanak azzal a céllal, hogy kényelmesebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé tegyék a házimunkát, beleértve a főzést is. Csak meg kell válogatni, hogy mit érdemes alkalmazni belőle.

És nem feltétlenül rossz az, ami egyszerűbb.

13 komment

Címkék: személyes

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr32155114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szciklon 2010.07.16. 11:17:03

Szerintem nem kell mentegetőznöd. Elég lúzerség felesleges köröket futni a konyhában, ha nem muszáj, és még nagyobb lúzerség a másik szemére vetni, ha nem ilyen. :-)

sedithm 2010.07.16. 11:23:06

Teljesen igazad van. Én pl. azért használom a fokhagymaport, mert a férjem gyomra nem bírja a nyers fokhagymát. Fasírtba pl. nem használom, de van, amikor a muzsdéjt porral készítem. És a többi mindennel is igazad van.

Tyria · http://tyria.freeblog.hu 2010.07.16. 11:27:05

Egy kicsit túllőtt a célon a kedves olvasód! Semmi baj a fokhagymaporral.

PraktikásMaimoni 2010.07.16. 11:48:17

Szerintem meg így lereagálni valamit, az gáz. Még ha levesport írtál volna, vagy tudomisén, valami full-full műanyag cuccot, de hogy pont a fokhagymapor veri ki a biztosítékot... És EMIATT megítélni valakinek az egész blogírói tevékenységét, hát szóval, enyhén szólva is aránytalan.

Bukmópua 2010.07.16. 13:14:47

Így igaz: nem kell mártírrá válni a konyhapulton. Hagymaporom ugyan nincs, na de kérem: a szárított fűszernövények, amit Te is írtál? Ugyanaz, csak pepitában...

A post király lett!

Kedvenc "közhelyem" nekem is ez a patakban mosás :-))) Komolyan!

Mirko 2010.07.16. 16:53:05

Nem csak, de ezért a szellemiségért _is_ szeretem ezt a blogot, míg a homlokegyenest sznob malackarajt meg pl. nem.

Limara · http://limarapeksege.blogspot.com 2010.07.16. 17:06:27

Remélem a régi olvasód nem pártol el tőled, de ha mégis, ő fog veszíteni.

Zsuzsi főz 2010.07.16. 21:37:03

Szerintem meg túl meleg van, felforrt a vize. Remélem, - ha már szóba jött a forró víz - a teát is cserjéről szedett friss levelekből főzi, és a tüzet meg kovakővel csiszolja mellé:D
Ez legyen az életben a legfőbb probléma!

Oscar Matzerath · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2010.07.16. 22:44:18

Nagyon jól megválaszoltál az olvasódnak! Az ilyen "gasztrosznobok" is megtalálhatják a széles skálán a nekik való olvasnivalót. A kommentekből úgy látom, hogy azért marad olvasód. Csak főzzél továbbra is úgy ahogy neked jól esik és ahogy szeretitek!

Főz és fecseg 2010.07.16. 23:08:03

Te jó ég, micsoda sznobok vannak! Érdekes lehet a konyhája, használ-e vajon mustárt, élesztőt, esetleg a vajat is maga köpüli?! Gondolom rendszeresen tüzet rak, mert lehet érezni a különbséget, hogy őt idézzem," ízileg",a villanytűzhelyen és füstön, tűzön főzött étel között.

BoriBlog 2010.07.17. 10:43:52

Aki blogot ír,és a barátain kívül mások is olvassák, természetes, hogy előbb-utóbb kritikát is kap, és nem csak építőt, hanem másfajtát is, pl amiről írtál. Szerintem korrektül reagáltál rá, aztán ennyi, ahogy az angolok mondanák, "let go". Ha neki nem tetszik a fokhagymapor, hát csinálja rendes fokhagymával :-) A legfőbb dolog az, hogy finom legyen, és lehetőleg ne legyen tele mesterséges cuccokkal, de hát itt nincs is erről szó :-) Úgyhogy ezzel csak az olvasód veszít...

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2010.07.17. 10:53:53

Örülök, hogy többen egyetértenek azzal, hogy nem csak az a jó, ha túlbonyolítjuk a dolgokat, pl. a főzést, nem az a feltétele annak, hogy jó és egészséges is legyen az ételünk. Aki másképp gondolja, szíve joga, tegyen aszerint.
Köszönöm mindenkinek, aki reagált, és ezt nem lezárásnak szántam, akinek még van a témához véleménye, szeretettel várom.

arwen 2010.07.24. 23:34:47

kedves Zsu,

én pedig pontosan azért olvaslak, mert szerintem csodálatosan megtalálod az egyensúlyt az egészséges táplálkozás és a praktikus életvitel között. bámulatos, hogy mennyi alapanyagot dolgozol fel saját kezűleg és milyen sokféleképpen.
remélem, nem csüggedsz, és folytatod a blogolást.
süti beállítások módosítása