Múlt héten főztem egy jó nagy adag marhahúslevest. Nem főzök túl gyakran, pedig nagyon szeretem/szeretjük, de csak sokat tudok belőle főzni. Sok hússal, még több zöldséggel. És nem okoz gondot, hogy több napon is együk. A húst leginkább csak tormával, esetleg a zsírosabb részeit még kenyérrel is, bár gyakran pedzegetem, hogy esetleg lehetne valamilyen mártást csinálni hozzá, ahogy rendes háztartásban szokás, de aztán mindig leszavazzuk ezt az ötletet, és minden marad a régiben, hiszen így szeretjük a legjobban.
Most maradt egy kevés hús, amikor már a többi alkotórész – leves, zöldség, tészta – elfogyott. Persze meg tudtuk volna enni így is, de véletlenül ráakadtam egy érdekesnek tűnő receptre, egyszerű is volt, és szinte minden hozzávaló volt is itthon, tehát kipróbáltam.
A főtt húst – le is mértem, hogy meg tudjam írni, 13 dkg volt – apró kockákra vágtam. Felbontottam egy félliteres üveg házi eltett lecsót, kihalásztam a paprikát belőle, a húshoz tettem. Két tojást keményre főztem, kivettem a sárgáját, félretettem, a fehérjét kicsi darabkákra vágtam, azt is hozzátettem. Tettem még bele egy csomag vékonyra karikázott zöldhagymát. Öntetként a tojások sárgáját villával összetörtem, elkevertem a lecsó levével, belekevertem két púpozott evőkanál majonézt, végül mindent összekevertem. Kóstolás után még egy kicsit megsóztam.
Természetesen azért csináltam meg, mert gondoltam, hogy jó lehet, de felülmúlta a reményeimet, még annál is jobb volt. A párom eléggé elrettent, amikor előtte mondtam neki, hogy hideg, lecsós, főtt marhahúsos saláta lesz, de neki is tetszett (persze az is fontos, hogy a lecsó nem túl zsíros). (A kép nem sokat ad vissza belőle, sokkal jobb volt, mint a látvány.)
Utolsó kommentek