HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (78) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (85) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (163) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Brassói aprópecsenye – vagy ahhoz hasonló

2009.09.29. 09:22 BeckZsu

 

Nálunk, gyerekkoromban soha nem volt ilyen; később, vendéglőben, menzán ismerkedtem meg vele. Ott sem volt egyforma, egyik helyen szaftosabb, máshol szárazabb volt. Ami biztos, mindenhol fokhagymás, paprikás, krumplival összekeverve. Aztán én is megpróbáltam, csak úgy, az ízek alapján, saját kútfőből. Azóta már sok helyen nézegettem, gyakorlatilag nincs két teljesen egyforma recept. És az eredetét sem sikerült kiderítenem, hogy van-e egyáltalán valami köze Brassóhoz, vagy ez is valami olyasmi, mint a székelykáposzta, aminek semmi kapcsolata a székelyekkel. Végül eldöntöttem, hogy ez is az olyan ételek közé tartozik, mint pl. a lecsó, amire mindenkinek megvan a saját – legjobb – módszere.

Tehát következik, ahogy én főzöm. 30 dkg pulykacombot vágtam fel kisebb kockára (többnyire sertésből készül), olajon* addig kevergettem, amíg nemcsak kifehéredett, hanem kicsit meg is pirult. Akkor megszórtam, elkevertem apróra vágott négy gerezd fokhagymával, majoránnával és pirospaprikával – és legújabb keletű mániám szerint még egy picire vagdalt mini chilipaprikát is beletettem – kevés vízzel felengedtem, lefedve puhára pároltam még egy-kétszeri vízzel, végül csak egy kis sűrű szaft maradt. (Hagymát nem teszek bele, úgy gondolom, ez más, mint a pörkölt.)

Közben kockára vágott krumplit sós vízben félig megfőztem, olajban megsütöttem.

Mivel én úgy szeretem, ha a krumpli ropogós marad, nem kevertem előre össze, csak a tányéron. És természetesen saláta is volt hozzá.

*Aki jobban szereti, persze inkább zsírt tegyen alá, főleg, ha sertéshúsból készül. Én libazsíron is szoktam, amikor van. Egy kis szalonna sem tesz rosszat neki.

4 komment · 21 trackback

Címkék: pörkölt krumpli pulykacomb

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr521414821

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://Www.Lasoracesira.it/ 2018.11.11. 00:23:07

Ötven éve írták - 1967 augusztus - Fővárosi Blog

Trackback: read the article 2018.11.10. 21:20:10

ARMIN VAN BUUREN - A STATE OF TRANCE 285 (25-01-2007) - .:DJMIXES:.

Trackback: more helpful hints 2018.11.10. 17:01:58

Az örök rend titka - Maison

Trackback: Highly recommended Site 2018.11.10. 03:33:15

Hazajött a restaurált Merci! - Belsőség

Trackback: special info 2018.11.09. 22:29:41

blue light on ubee modem - Equifax canada log-in

Trackback: simply click the next document 2018.11.05. 02:00:05

Boric acid bactrim ds bacterial vaginosis - wyikusd

Trackback: please click the next site 2018.11.04. 23:26:04

Szerb Antal, Bartók Béla és mások közkinccsé váló művei az Országos Széchényi Könyvtár digitális gyűjteményében - OSZK

Trackback: This Web page 2018.11.04. 17:32:18

Nincs itthon a macska... - Két örökmozgó mindennapjai

Trackback: Home 2018.11.04. 15:36:25

18 Ga Steel Sheet - apiledu

Trackback: linked web-site 2018.11.04. 04:01:08

A MINDIG TV ÉS MINDIG TV EXTRA DIGITÁLIS FÖLDFELSZÍNI SZOLGÁLTATÁSOK VÉTELI LEHETŐSÉGEI - MinDig TV

Trackback: Full Posting 2018.11.03. 18:59:21

Komoly bukás a legerősebb magyar hokicsapat üzemeltetése - Sportbiznisz

Trackback: mouse click the up coming document 2018.11.03. 13:12:07

Segítség, terhes vagyok és náthás! - Felicitász blogja

Trackback: redirected here 2018.11.03. 13:07:58

A fitymaszűkület epidemiológiája - természetes gyógymódok

Trackback: their explanation 2018.11.03. 11:33:49

blue light on ubee modem - Equifax canada log-in

Trackback: this hyperlink 2018.11.03. 08:26:44

2010-es Karácsony - Team Fortress Hungary

Trackback: view website 2018.11.03. 01:20:40

145 bűnözőt fogott az Egyenlítő! - B1 BLOGCSALÁD

Trackback: visit the next web page 2018.11.02. 19:53:14

Időgép: Dr. Illés Zoltán véleménye 2008-ból - no emisszió

Trackback: click the following website 2018.11.02. 19:43:12

Lejárati dátumriasztó - az alapmegoldás és a VBA-s popup trükk - Office Guru

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com 2009.09.29. 14:41:10

Én majdnem ugyanígy csinálom, csak általában pulykamellből, és nem vajon sütöm meg a főtt krumplit, hanem olajon, de ki fogom próbálni vajjal is :-)

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com 2009.09.29. 14:42:36

Ja, te is olajban sütöd, nem tudom honnan szedtem ezt a vajat, akkor nem fogom kipróbálni :-))))))

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.09.29. 21:25:10

@cukroskata: :D
A másik kedvenc sült krumplim olyan, amit eredetileg vajjal tanultam, de már nem azzal szoktam...

Döglött macska · http://www.pallas70.hu/tb-berugy-tanfolyam.php 2009.10.01. 12:07:47

Talán szégyenteljes, de én a Tesco verziót szeretem a legjobban - és azt otthon reprodukálni. A magam részéről jobb szeretem a kisebb méretű krumplit, valamint ha a hús ropogósra van sütve - de ez teljesen személyes.
süti beállítások módosítása