Mint már többen, én is kedvet kaptam, hogy az igen bőségesen termő citromfüvet és mentát ilyen módon hasznosítsam. Előző években a friss felhasználáson és egy kisebb adag fagyasztásán kívül leszárítottam őket, télen teaként fogyasztottuk, de most már ehhez túl nagy lett a mennyiségük, kidobni pedig nem vagyok képes.
Sok receptet végignéztem, ki hogyan készítette, végül a legegyszerűbb megoldást választottam. Egyformán csináltam mindkettőt. Nem kevertem hozzá semmilyen egyéb fűszert, citromot sem, maradjon meg a saját, jellegzetes ízük. Én amúgy a szörpöket – pl. a málnaszörpöt is – citrommal iszom, tehát úgy gondoltam, hogy jobb, ha majd akkor, frissen kerül bele annak, aki igényli.
A leveles ágakat folyó víz alatt megmostam, a leveleket lehúztam, lecsipkedtem. Jó bő két maréknyi volt így mindkettőből.
1 kg cukrot 1 liter vízzel felforraltam. Közben a leveleket felaprítottam, beletettem, belekevertem egy púpos teáskanálnyi citromsavat, pár percig azzal is forraltam. Ezután másnapig ázni hagytam – kevesebb idő is elég erre, de nekem így jött ki a lépés. Akkor leszűrtem, jól ki is nyomkodtam a szűrőben. Újra felforraltam, a biztonság kedvéért tettem bele egy késhegynyi tartósítót (nátrium-benzoátot).
Még forrón üvegekbe töltöttem – a kupakja alá fóliát is tettem. Ezután száraz dunsztba, vagyis több réteg pokrócba takartam. (Az egyik fajta külön jelző takarót is kapott, hogy a végén össze ne keverjem, amíg még nincs rajta címke, hiszen látványra elég egyformák.) Ebből a mennyiségből másfél-másfél liternyi szörp lett.
Utolsó kommentek