HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Te hogy szereted a tojást? – 2.

2009.06.11. 08:21 BeckZsu

Az első rész folytatása.

A sült tojásfélék mellett nem lehet kihagyni a főtt változatot sem. Talán ebben nem lehet annyifélét alkotni, de mindenképpen ott a helye a tojásos gyűjteményben.

Elsőként, legrövidebb főzési idővel, a lágy tojás, ennél is vannak ízlésbeli különbségek, hogy mennyire legyen lágy. Egy átlagos tojásnál 2 perc alatt éppen hogy a külső réteg szilárdul meg, az időt lehet növelni egészen 4 és fél percig, amikor a fehérje majdnem teljesen megfő, a sárgája pedig egészen lágy marad. És lehet egyenként, erre a célra kitalált tojástartóból, kicsi kanállal enni (én vajas kenyérrel szeretem), vagy pedig „pohárban”, amikor akár több darabot is egyszerre kikanalaznak egy pohárba, inkább csészébe, és akkor akár a kenyeret is bele lehet tunkolni.

Úgy tűnhet, ezt már nem lehet fokozni, de mégis: valamikor kitaláltak egy hőálló üvegből készült edénykét, amibe bele lehetett ütni egy vagy két tojást, és az edénnyel együtt vízben megfőzni. Így akár figyelni is lehet, hogy mennyire fő meg, és lehet a tojás alá sonkát, szalonnát, akármit tenni.

Én félkeményen is szeretem, amit 6-7 percig főzök, akkor már a sárgája széle is elkezd szilárdulni, de a közepe még lágy. Vajas pirítóssal, fél tojást rátéve, amikor kicsit szétfolyik rajta, megsózva ...

Kis jóakarattal a lágy tojás héj nélküli főzésének nevezhető a buggyantott, más néven bevert vagy posírozott tojás, amikor enyhe forrásban lévő, kissé ecetes vízbe óvatosan beleteszik a tojást, a fehérjét szépen, kanállal ráigazítják, így befedi a sárgáját. Lehet (pirítós) kenyérrel enni, de főzelékre feltétként is, pl. spenóthoz. Én először angol regényekben olvastam erről.

A kemény tojás pedig – bár önmagában csak annyi, hogy minden része szilárdra fő – annyiféleképpen felhasználható, hogy azt sem lehet felsorolni. Lehet szendvicsre szeletelni, vagy salátákba darabolni, ill. díszítésként, cikkekre vágva rátenni. De belekerül a fasírtrúd közepébe is, egyben, szépen sorba rakva vagy felaprítva tekercsként, bármilyen hidegtálon ott lehet a helye. Kettévágva meg is tölthetjük, mint pl. a kaszinótojás, de májpástétommal még jobb, halas krémmel is remek. Máskor meg összetörjük, tojáspástétomot csinálunk belőle, hagymával, vajjal vagy libazsírral, de májjal, hallal vagy sült hússal is szoktuk, vagy ami éppen eszünkbe jut.

Meg hát ott van a rakott krumpli is, sokunk kedvelt étele, de majonézes tojássaláta és akár tojáspörkölt is lehet belőle.

Füstölt hússal együtt főzve – sonkával, csülökkel – olyan ízt kap, hogy ahhoz már semmi további nem kell, legfeljebb maga a sonka és egy kis torma vagy mustár.

És ez még csak tyúktojás. Strucctojást én még csak egyben láttam, nem kóstoltam, de már sokan igen, az egyre jobban terjedő struccfarmoknak köszönhetően. Az ellentéte pedig, a picurka fürjtojás nagyon jól mutat díszítésként is.

Azt hiszem, szeretjük a tojást, nem nagyon riasztott el a koleszterintartalma miatti pánikkeltés, hogy sokan szeretik, talán mutatja ez a kép is, amit valamikor régebben találtam. Folytatom a tojásos ötletek gyűjtögetését, azt hiszem, bőséges lesz.

1 komment

Címkék: reggeli általános büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr471178108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamarie · http://amihazunk.blog.hu 2009.06.12. 10:37:47

Kedves BeckZsu!
Miután rendszeresen olvasom a blogodat, így szeretnélek meginvitálni a "7titok játékra". Katt az oldalamra: amihazunk.blog.hu
süti beállítások módosítása