HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Te hogy szereted a tojást?

2009.06.10. 19:02 BeckZsu

Nemrég volt a tévében az Oltári nő című film, amelyben a főhősnő mindig éppen úgy szerette a tojást, ahogy az aktuális pasija, bocsánat: vőlegénye.

Ezen aztán én is elgondolkoztam, hogy milyen sokféleképpen lehet elkészíteni, nem is hiszem, hogy hirtelen fel tudnám sorolni anélkül, hogy valamit kihagyjak, nem is próbálom. De ha belegondolok, hogy egy hétköznapi rántotta is milyen változatos lehet attól függően, hogy mit teszünk bele/alá: szalonnát, hagymát, kolbászt, sonkát, zöldpaprikát stb. Vagy ha éppen nem teszünk semmit, akkor is van, aki egészen lágyan, aki közepesen szereti, én például jól megsütve, de mégsem kiszárítva.

Lehet omlettet sütni; tejet, tejszínt, tejfölt, sajtot, majonézt keverni a tojásba, lehet a fehérjét habbá verve beletenni, aztán az omlettet sokféle jóval; gombával, borsóval, hússal és még ki tudja, mivel megtölteni.

És még itt a tükörtojás is, ami olyan szépen mutat, ezt is ki lehet használni, nem csak az ízét. Én ezt is megsütöm – magamnak – annyira, hogy a fehérje ne legyen lágy, a sárgája viszont igen.

És még az sem nagy dolog, hogy a család tagjainak külön-külön készítsük el ízlése szerint, hiszen pár perc alatt kész van, így senkinek nem kell megalkudnia, és mindenki finomat, neki tetszőt ehet.

Ahogy ezen elmélkedtem, persze, hogy megkívántam a tojást, sütöttem is magamnak egy angolos reggelit – ebédre. (Nem azt az igazi angolosat, amiben vese, bab és még százféle étel van, csak egy ilyen szerényebbet.)

Ha egyszer majd nagyon ráérek, összegyűjtök jó sok tojásos ötletet, valószínű, soha nem jutok a végére, mert nincs is vége, mindig ki lehet találni valami újat, de érdekes lenne.

Folytatódik a 2. résszel.

12 komment

Címkék: reggeli általános büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr121177322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazságosztó Alálarcos (törölt) 2009.06.10. 21:30:34

A tojás jó. Inkább legyen közepes, lágy azt a végén lehet tunkolni fehérkenyér belsővel.
Az igazi rántotta 5 tojásnál kezdődik, annál alább menni csak pocsékolás.

Ivanhoe 2009.06.10. 21:35:11

Kifelejtetted a buggyantott tojást, nagyon finom főleg pirított kenyérrel.

sedith 2009.06.10. 22:10:30

Én is lágyan szeretem a sárgáját, de én kifehérítem rajta azt a vékony kis fehérjeréteget. A többi része nem baj, ha jobban megsül, úgy is szeretem, csak éppen "nyákos" ne legyen.

Különben én is készülök egy ideje a tojásról írni. Vérnak rám a pulyka és tyúktojásos fotóim! Különben még annyi minden várat magára, hoyg attól tartok, valami mégis ki fog maradni.
Szerintem sem lehet a "tojás végére" érni.

nemuccaszoc 2009.06.10. 22:11:27

Tükrötojás vasárnap reggel, úgy a jó.

sz_ 2009.06.10. 22:11:28

A kedvencem úgy készül, hogy felkockázok egy paradicsomot, kicsit megfuttatom a zsiradékon (csak pár másodperc), ráöntöm a felvert tojást, majd ezt megszórom reszelt sajttal. Rendesen átsütöm (közben gyakran keverem) de én sem szeretem kiszárítva.

Lévai_Richárd · http://facebook.com/fbtippek 2009.06.10. 22:31:48

egyik kedvenc:
kockasajtot felolvasztod vajon (esetleg margarinon), majd felverés nélkül beleütöd a tojásokat, és óvatosan kevergetni kezded úgy, hogy a sárgája ne folyjon ki.
Ha ügyes vagy, a végén a fehérje teljesen átsült, a sárgája pedig egyben marad de folyósan, és azt csak a tányéron tunkolod majd fel...

eloszto · http://eloszto.hu 2009.06.10. 23:39:05

A savanyú tojás a legtutibb :)

Kb ez csak tejföl meg citrom nem kell: www.etelreceptek.hu/recept/tojas/savanyu-tojas.html

2009.06.11. 08:45:32

Szigorúan kiszárítva, vigyázva, hogy egyben maradjon, de nokedlisedjen, paradicsommal, és minden földi jóval még mellé (besózot hagyma, tea, miegyéb)!:))

Büdös paraszt 2009.06.11. 09:17:49

fogsz egy zsömlét és levágod a tetjét, úgy hogy kb a 3/4-e a zsömlének megmaradjon, de a ki tudd belezni. kiszeded a belsejét, bekened margarinnal. beleütsz egy-két tojást, hogy kb. a feléig legyen. reszelsz bele trappistát. egy kis só nem árt, de a trappista is sós, szóval nem fontos annyira. beteszed mikróba pár percre (mikrója válogatja). felfúvódik az egész, szép sárga lesz, a zsömle megsül egy kicsit. legtutibb.

Büdös paraszt 2009.06.11. 09:20:05

lehet jénaiba is rakni, akkor több tojás kell, meg több sajt.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.06.11. 09:42:22

Köszönöm mindenkinek a véleményét, ötleteit :)
Még továbbiaknak is örülnék, apránként fejlesztem a tojásos gyűjteményt!
süti beállítások módosítása