HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Sertéspörkölt

2008.01.24. 13:37 BeckZsu

Már nem is emlékszem, ezelőtt mikor főztem ilyet utoljára. Csirkéből szoktam, illetve pulykacomb apróhúsból, ami leginkább emlékeztet a hagyományos sertéspörköltre. Persze mondhatná valaki, hogy mindegy, hogy miből főzzük, a pörkölt ugyanaz. Ez lényegében igaz is, de azért van különbség, szerintem pl. abban, hogy a hozzávalókat milyen sorrendben rakjuk össze. Ez pedig attól is függ, hogy az adott hús milyen gyorsan tud megpuhulni, ugye a csirke sokkal hamarabb, mint a sertés, nem is beszélve a marhahúsról.

Sokan úgy tartják, hogy jó pörköltet csak zsíron lehet főzni. Én ezzel nem értek egyet. Azért, mert én nagyon kevés zsiradékkal csinálom, bármi legyen az, azt gondolom, hogy az ízt nem a zsír, hanem a hús és egyéb belevalók adják. A lényeg, hogy jó sűrű szaftja legyen, ez pedig maga a hús, aztán a hagyma, paprika, paradicsom megfelelő mennyiségétől függ.

A sertéscombot én jól megborotválom, mert nem szeretem, ha bármilyen zsíros vagy hártyás rész marad az ételben. (Tudom, hogy furcsa, hogy pl. a csülköt szeretem, húslevesben a zsírosabb marhahúst is nagyon, de a pörköltben nem bírom. Mindenkinek lehetnek mániái.) Ezután eléggé kicsi kockákra vágom. Általában ha már pörköltet főzök, nem egy adagot szoktam, aztán kisebb dobozokban befagyasztom – legalább három hónapig garantáltan semmi baja nem lesz –, így most kb. másfél kiló húst vettem hozzá.

Ehhez a mennyiséghez 4 közepes fej hagymát vágtam kockára, ezúttal olajon (bográcsban nem maradhat el a szalonna) üvegesre pároltam. Fontos, hogy semmiképpen ne kezdjen sülni, barnulni, mert akkor már nem fog tudni szétfőni, pedig az fontos a sűrűség miatt. Rátettem két kiskanál vitapricot (darált paprika sóval), azt is átforgattam, lehúztam a tűzről, belekevertem pirospaprikát (amennyitől szép színe lett), beletettem a húst, visszatettem a tűzre. 

Átforgatgatva addig pirítottam, míg mindenhol kivilágosodott a hús, aztán hozzátettem egy két decis üveg eltett lecsót (direkt ilyesmihez szoktam kis üvegbe is tenni, nyáron persze friss paprikát és paradicsomot használok), lefedve, néha megkeverve puhára főztem. Víz nekem nem kellett hozzá, elég levet engedett a hús. Ha nem, apránként szabad csak vizet beletenni. Közben megkóstoltam, megsóztam, a vége felé még egy kis pirospaprikát szórtam bele.

2 komment · 1 trackback

Címkék: pörkölt sertéshús

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr17309974

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: hair extensions 2018.05.16. 00:42:23

Kerékpár bolt - Kerékpár turizmus - Kerékpár bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darthyoda 2008.01.28. 13:15:31

Kedves Beckzsu!
engedd meg hogy beleszóljak! :)
Az, hogy zsírt, vagy olajat használsz nem feltétlenül a végső íz miatt fontos. Merugye vannak semleges ízű olajok (pl. napraforgó, szőlőmag), és ízesebbek (oliva, ebből is az extraszűz). Ugyanez meglelhető zsíroknál is. Egy sötétebb sertészsír, vagy mangalicazsír tud dominálni az ételben. De egy tiszta libazsírra ez már nem igaz. Viszont a pörköltben a zsírnak 2 szerepe lehet, ezt variálhatjuk. Ha azt akarjuk, hogy átérződjön az íze, akkor ízesebb zsírt használjunk (pl. füstölt szalonna), míg ha semlegesebbre, akkor ott a libazsír. De szerintem az olaj nem jó. Ugyanis nem tud megtapadni a húson, mert vizes, így a hús könnyebben elveszíti kollagéntartalmát, magyarul a szaftosságát. Szerintem érdmes kipróblni: a hagymát apróra vágva kicsit párold magában minden nélkül lassú tűzön kis körméretű edényben. Ha jó nagy fej, akkor van benne annyi víz, hogy szépen megüvegesedik, tedd félre. Olvaszd fel a zsírt (másfélkiló húshoz 1 közepes evőkanál elég) egy nem túl meleg edényben és add hozzá a korábban lecsöpögtetett sertést. Lecsöpögtetni úgy tudod jól, hogy a főzés előtt kb. 2 órával kiveszed a hűtőből, felaprítod, és vagy papírkéztörlőre teszed, vagy műanyag szűrőbe. Igy meg is melegszik szobahőmérsékletűre, tehát hamarabb, és egyenletesebben fog főni. szóval tedd bele a husit a zsírba, keverd át párszor, hogy a zsír be tudja vonni a húst. 2 perc után fedő, és még mindig lassan párold kb. 5 percig, amíg egyenletesen kifehéredik. Ezután tedd bele a hagymát, meg a lecsód, és fűszerezd. Sóbol ne sokat. A sómennyiséget inkább csak a vége előtt pár perccel állítsd be.
A pirospaprikát a hagymához keverd inkább. Ha sűríteni akarod (bár szerintem a lecsótól elég sűrű lesz), akkor a párolt hagymára rakj egy kisebb szem krumpit nagyon apróra vágva (julienne), vagy reszelve (bár ez nem annyira jó), és pici vízzel (kb. fél deci) pár perc alatt főzd szét pürévé, és lével együtt add hozzá a húshoz. A krumpliban lévő keményítő miatt sűrű lesz a leve, de a krumpli ízét nem lehet benne érezni. Sűríthetsz mág 1-2 kanál szója szósszal is (ha szereted), viszont akkor vigyázz a sózással.

üdv
dy

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.01.28. 15:18:36

Kedves dy, minden hozzá- vagy beleszólásnak örülök. Én soha nem állítom, hogy bármilyen kajára az én módszerem az egyedül üdvözítő. Így a zsír vagy olaj kérdésben sem. Viszont amihez mindenképpen ragaszkodom, az, hogy bármilyen pörköltnek a sűrűsége csak az alapanyagoktól legyen. Szerintem nem való bele sem krumpli (kivéve a paprikás krumplit, ami ugye szintén pörköltféle), sem liszt, akkor sem, ha egy-két klasszikus szakácskönyv azt írja. Nekem eddig mindig sikerült elég sűrűre főzni, bármilyen húsból, de gombából is.
Örülni fogok, ha máskor is megírod a véleményedet.
süti beállítások módosítása