HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (76) krumpli (79) leves (39) low carb (11) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (27) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (24) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (7) saláta (83) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (4) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Csirke picatta sült karfiollal

2020.05.20. 12:16 BeckZsu

sultkarfpicca1.jpg

Soha nem akartam szakács lenni, nem is lettem volna alkalmas. Ezért (is) megengedem magamnak, hogy amikor olyan ételt készítek, amilyet már sokszor, akkor sem egészen egyformára sikerül. Őszintén szólva nem is igyekszem, hogy úgy legyen, én éppen azzal szórakozom, hogy legalább egy kicsit legyen más. Azt hiszem, ezzel próbálom elérni, hogy ne unjam meg a főzést, miközben már annyira sok éve főzök (azért nem mindennap), hogy nem is merek belegondolni. Így még mindig úgy érezhetem, hogy ez kreatív, alkotó folyamat.

A picatta (vagy piccata) azóta nagyon sokszor szerepel nálunk, amióta egyáltalán megismertem. Gyors, finom, és mégis lehet variálgatni, például a lisztféléket váltogatni, és ettől más az íze, de még az állaga sem egyforma. Egyiktől ropogósabb, másiktól puhább, akár különleges is lehet stb. Csirkemellből alig pár perc alatt elkészül, semmiképpen nem szabad túlsütni, akkor lehetne elérni azt, amit sokan gondolnak, azaz hogy a csirkemell ehetetlenül száraz. Ha figyelünk, nem marad nyers, de nem is szárad ki. Akár meg is lehet szúrni pl. egy fogpiszkálóval, ha átlátszó a lé, ami kibuggyan belőle, akkor már éppen jó.

A kukoricaliszt és rétesliszt keveréke jó választás, ha ropogós kérget szeretnék. A fűszereket; sót, fokhagyma-granulátumot, kevés pirospaprikát, fehér borsot is a lisztbe kevertem. (Most éppen ezeket.)

A kapribogyó-mártásba ezúttal egy kevés tejszínt is tettem.

sultkarf2.jpg

A karfiolt pedig nem főztem meg előre, miután kisebb darabokra vágtam, nyersen megszórtam zöldfűszer-keverékkel, olyannal, ami sót is tartalmaz. Ezután olajjal megspricceltem, és alufóliával bélelt tepsin szétterítettem. 180 fokos sütőben sütöttem, amíg előbb puha lett, majd megpirult – talán kicsit túlságosan is, de minket ez nem zavart.

Szólj hozzá!

Címkék: csirkemell karfiol low carb menüterv ötlet

Dinsztelt hús almás-hagymás rizzsel

2020.05.13. 09:34 BeckZsu

hagyalrdinszpuly2.jpg

Régebben gyakran, valamiért mostanában nem csináltam ilyen dinsztelt – szaftos – húst. Főleg úgy nem, hogy egy nagyobb mennyiséget előre, aztán adagokra osztva, tartaléknak a fagyasztóban. Igazából nem tudom, miért nem.

Most meg elém került a boltban jól kinéző pulykacomb-apróhús, és erről rögtön eszembe jutott. Amúgy is azon igyekszem (folyamatosan), hogy úgy legyen mindennap finom, friss étel, hogy ne az egész – és még csak ne is fél napot töltsek a konyhában, könnyen, gyorsan megoldjam a napi főzést. Eddig sikerült is.

A nagyobb adag nálunk egy kiló húsból készült. Ezt három részre adagoltam, egyiket ettük frissen, másik kettőt bedobozoltam, fagyasztottam.

Teljesen egyszerűen, szokásos módon készült; hagyma, fokhagyma, só (mikor milyen fűszer, hangulatomtól függően, most éppen római kömény, őrölt koriander, fehér bors), pirítás, főzés. Amikor elfő a leve, mindig kevergetve pirítom, amíg színesedik, aztán csak apránként adok hozzá vizet, többször elsütöm, amíg a hús egészen puha lesz, a szaftja pedig jó sűrű.

hagyalrdinszpuly1.jpg

És mivel szintén elég régen nem csináltam almás-hagymás rizst, és amint erre gondoltam, már kimondottan azt éreztem megfelelő köretnek, és mivel volt itthon minden hozzá, az lett, basmati rizsből, sima vöröshagymából és Granny Smith almából.

Szólj hozzá!

Címkék: köret rizs pulykacomb menüterv ötlet

Húsgombócos karalábé

2020.04.26. 10:51 BeckZsu

karalhusgomb.jpg

Továbbra is a kényelem és egészség jegyében, amikor sikerült egy gyors vásárlást is beiktatni.

Minden tavasszal, amikor megjelenik a sok-sok karalábé a piacon és a boltokban is, szoktam töltött karalábét főzni. Régebben ilyenkor helyes kicsi karalábék voltak, olyanokat már jó ideje nem láttam – persze az akkor volt, amikor még egyértelmű volt, hogy mikor milyen zöldségnek, gyümölcsnek van szezonja. Ez manapság már nem így van – kivétel talán, ha valaki a saját kertjében termeli ezeket. Ezért már a legritkább esetben töltöm meg a karalábét, marad a kockára vágott, amit ugyanúgy főzök meg, közé pakolva a húsgombócokat.

Most olyan szép, friss volt a levele is, hogy csíkokra vágva azt is közé raktam, valamint jó sok snidlinget, és a szokásos petrezselymet. Utóbbiak az erkélyen termettek, tehát ezek is igazán frissek voltak.

Egyebekben ugyanúgy készült, mint máskor, tejföllel habarva, csak most nem liszttel, hanem keményítővel, nem túl nagy mennyiséggel, nem akartam, hogy túl sűrű legyen. A gombócok vegyes darált marha- és sertéshúsból voltak, 40 dkg húshoz sót, fehér borsot, római köményt, őrölt koriandert és10 dkg főtt rizst tettem. Nem túl nagy gombócokat formáztam, úgy tettem a karalábékockák tetejére, Aztán annyi vízzel öntöttem föl, ami ellepte. Elég gyorsan megfőtt, elég gyorsan el is fogyott.

Szólj hozzá!

Címkék: zöldség egytálétel darálthús főzelékféle menüterv ötlet

Mindent bele bableves

2020.04.21. 18:11 BeckZsu

mindentbeleves1.jpg

Az összes, enyhén szólva nem túl kedvező, körülmény ellenére főztem húsvétra egy kis füstölt csülköt, természetesen tojással együtt. És még volt egy darab füstölt tarja is itthon, amit eléggé el nem ítélhető módon már egy ideje a fagyasztóban tároltam. Együtt főztem meg a kettőt. A csülök csont nélküli volt, egyszerre puhult meg a tarjával.

És mint mindig, ilyenkor nemcsak a húst, a tojást esszük meg szívesen, hanem a füstölt ízű lét, amiben főtt a hús, is sajnálnám kiönteni, ezért általában bablevest vagy frankfurti levest (vagy valami mást) szoktam belőle főzni.

Most kizárólag a mélyhűtő készletéből válogattam a levesbe valókat. Volt kb. 20 dkg fejtett bab, ugyanannyi sárga hüvelyű zöldbab, egy kisebb zacskóban, felvágott – megmértem, 15 dkg – zellerszár (akkor szoktam fagyasztani, ha veszek egy csomaggal, és nem fogy el, kis darabokra felvágom, mártogatni vagy csak úgy, elrágcsálni így már nem jó, de levesbe igen). És részben a szín kedvéért raktam még bele egy maréknyi bébirépát is.

Egy nagyon laza, fokhagymás, pirospaprikás rántással éppen csak sűrítettem.

Mivel egytálételnek szántam, csináltam még egy tojásból galuskát is. A tojásba kevertem egy kis sót, egy jó nagy kanálnyi foksnidlinget (szintén fagyasztott, még a tavalyiból), kb. két evőkanál grízt, és annyi durumlisztet, hogy összeálljon, de ne legyen kemény. Kiskanállal szaggattam a lassú forrásban lévő levesbe.

mindentbeleves2.jpg

A tarját kicsi kockákra vágtam, azt csak a tálalásnál tettük a tányérba.

Szólj hozzá!

Címkék: leves zöldség egytálétel maradék

Sült kelbimbó baconnel

2020.04.18. 08:16 BeckZsu

sultkelbacon1.jpg

Majd elmesélek néhány könnyű ételt, amit a közelmúltban készítettem, bízom benne, hogy jó lesz ötletadónak – nekem és másnak is.

A kelbimbó is a „megosztó”-nak nevezett ételek közé tartozik. Sokan utálják, látni sem bírják, de szerencsére vagyunk, akik nagyon is szeretjük.

Még úgynevezett életmód- és táplálkozási tanácsadó oldalon is láttam, hogy a cikkszerző borzalmasnak, vagy valami hasonlónak, de hasznosnak nevezte. Szerintem senki nem szeret rosszat enni csak azért, mert hasznos. A gyógyszer lehet csak kivétel.

Érdemes kipróbálni néhány elkészítési módot, hátha valamelyik megtetszik. És felejtsük el, hogy a kelbimbó keserű. Amikor elkészítjük, alaposan meg kell vizsgálni, nem látogatta-e meg valamilyen kártevő. A hibás, esetleg kukacos, megrágott részeket kivágni, a teljesen hibás darabokat kidobni. (Úgy tapasztaltam, hogy ilyen egyre ritkábban fordul elő.) Ha így teszünk, nem marad semmi keserű, a hibátlanok nem olyanok.

Pár hete még ismét megjelent a boltban félkilós adagokba csomagolt friss kelbimbó, méghozzá kisebb darabok, amit én jobban kedvelek, mint a nagyokat. Szép volt, hibátlan volt, vettem.

Sült csirkecomb mellé terveztem, köretként. A csirkecombokat – ahogy máskor is – több napra szántam, különböző köretekkel.

A kelbimbót átnéztem, a torzsák végét levágtam, az esetleges fonnyadtabb külső leveleket leszedtem, szerencsére ilyen nem sok volt. Szűrőben, folyó vízzel jó alaposan megmostam. Ezután minden darabot hosszában kettévágtam. Szétterítettem egy sütőtálban. sultkelbacon2.jpg

Még korábban elővettem a fagyasztóból egy adag, kb. 5 deka kockázott bacont, eddig kiengedett, rászórtam a kelbimbóra. Meghámoztam, nem túl kicsi darabokra felvágtam 4 gerezd fokhagymát, azt is elosztottam a tetején. Kicsikét megsóztam (nálam a sózás nem jár feltétlenül együtt borsozással), egy kanálnyi olajjal meglocsoltam, összeforgattam.

Sütőbe tettem 180 fokra, alsó-felső fűtéssel. Negyedóra után átforgattam, még kb. 10 percig sütöttem, míg kissé barnás lett a kelbimbó és sült a szalonna.

sultkelbacon3.jpg

A sült csirkecomb már csak tiszta luxus volt hozzá, anélkül is teljes értékű ebéd lehetett volna, csak hát az én húskedvelő lelkem...

Szólj hozzá!

Címkék: zöldség köret kelbimbó csirkecomb low carb

süti beállítások módosítása