HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Sonkás-sajtos Spätzle

2012.05.22. 08:02 BeckZsu

A Spätzle – egy picit leegyszerűsítve – nem más, mint egy nokedli (a név egyébként verebecskét jelent, svábos ragozással). Vagy galuska. Vagy halušky. Esetleg Nockerl. Sváb, német, szlovák, svájci, osztrák, elzászi és nem utolsósorban magyar étel. Liszt, tojás, só, tej vagy víz kell hozzá. Összekeverjük, majd valamilyen módon apró darabokra szaggatjuk. Ehhez segítségül használhatunk lyukas eszközt – kerek, szögletes, kisebb vagy nagyobb lyukakkal – amin keresztülnyomogatjuk a tésztát, egyenesen forrásban lévő, sózott vízbe. De egyszerűen, hagyományosan egy ún. nokedliszaggató deszkáról ügyesen, egy kés segítségével is „vagdoshatjuk” egyenként a vízbe. Érdekes, hogy egy-két napja láttam egy boltban egy lapos, a végén pedig gurigás fémeszközt, amiről fogalmam sem volt, micsoda, az volt csak ráírva, hogy vágó. Erre most, a megfelelő képek keresgélése* közben találtam egy olyat, ahol egy ilyen eszközzel szaggatják a nokedlit, pontosabban Spätzlét.

A legjobb, legérdekesebb  úgy néz ki, mint egy krumplinyomó, a lyukai nagyobbak és téglalap alakúak. Ettől alakul ki a Spätzle formája, ami más, mint a nokedlié.

Cooking Swabian Spaetzle, a Typical Stock Footage Video (100% Royalty-free)  11380472 | Shutterstock

A formán kívül még az is különbség, hogy a Spätzle tésztája lágyabb, mint a mi nokedlinké, több tojás van benne, és általában inkább tejjel, mint vízzel készítik. Az alaprecept: fél kiló liszthez 2 dkg sót, 8 tojást és ~1 dl tejet/vizet keverünk.

És miután az internet segítségével ilyen alaposan kiműveltem magam, ahelyett hogy nekiálltam volna bekeverni a megfelelő tésztát, inkább megvettem készen, hűtött állapotban.(Például azért is, mert bár a felsorolt nokedliszaggatók közül szinte mindegyik fajta van vagy volt nekem, éppen csak a speciálisan Spätzléhez való nincs.) Tudom, hogy „magyar” nokedlit is lehet kapni ilyen hűtött formában, de én még nem vettem. Viszont máshol ettem, ezért tudom, hogy az sem volt rossz. A sokkal régebben kóstolt fagyasztotthoz képest nagyon is jó. Ezért is mertem megvenni, kipróbálni.

Csak egy nagyon könnyű, gyors egytálételt terveztem belőle. (Több ilyet is csináltam az utóbbi időkben, lassan a leírásukhoz is összeszedem magam.)
Először egy csokor újhagymát felkarikáztam, a szép, friss zöldjével együtt. Egészen kevés – kb. 2 dkg – csemegeszalonnát aprítva megsütöttem, aztán a kisült zsíron pirítottam meg a hagymát. Ezt kihalásztam, úgy igyekeztem, hogy a zsír a serpenyőben maradjon, a hagymát, szalonnát félretettem. Egy csomag, azaz 10 dkg feketeerdei sonkát felvagdostam, ezen a zsíron átforgattam. Hozzákevertem egy kis pohár tejfölt.

A Spätzlét az utasítás szerint egy-két perc alatt megfőztem, leszűrve ebbe a sonkás-tejfölös keverékbe forgattam. Kb. a felét egy jénai tálban szétterítettem, megszórtam az előre megreszelt 10 dkg finom sajtnak kb. az egyharmadával, aztán a második réteget ugyanígy. Végül a harmadik tésztaréteg tetején a megsütött és félretett szalonnás hagymát terítettem szét. Így tettem a sütőbe. Amikor már szépen pirulni kezdett, kivettem, rászórtam a sajt harmadik részét, és még annyi időre visszatettem a sütőbe, amíg a sajt ráolvadt-pirult.

*A különböző nokedliszaggató-képeket a Google képkereső segítségével találtam, köszönöm mindenkinek, aki ezek alkotója volt.

7 komment

Címkék: általános tészta egytálétel rakott

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr964531001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2012.05.22. 16:06:37

Ejh, nem rag az, csak toldalék! Kösz az írást, hiánypótló!

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2012.05.22. 16:27:37

Jaj, most ismét kiderül, hogy nem vagyok már egy mai ... mi is? Mi még úgy tanultuk, hogy van rag, jel, képző (Jobb, ha nem is mondom, hogy a nyelvtan volt az egyik mániám.) - később a gyerekeimmel megtanultam, hogy mindez toldalék. Németül meg ... jobb, ha nem szólok semmit, hiszen nem tudok, legfeljebb kicsikét értek, úgy szoktam mondani, hogy receptül és szabásmintául.
A Spätzle viszont finom!

Intizar 2012.05.22. 16:30:24

@BeckZsu: No jó - a toldalék valóban csak afféle Oberbegriff. Ha pontosítani köll, akkor képző, mégpedig kicsinyítő.

Intizar 2012.05.22. 16:35:31

És mint régi vén spätzlerajongó hadd köszönöm meg még egyszer a recipét.

Pekkarin 2012.05.22. 19:12:44

Nemrég volt cseh és magyar gasztronómiai találkozó Visegrádon. Ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések keretében végig lehetne kóstolni az egész cseh és szlovák konyhát! :)

Íme, akit esetleg érdekel: melano.hu/content/cseh-%C3%A9s-magyar-%C3%ADzek-visegr%C3%A1don

zeam 2012.05.22. 21:42:47

Sváb felmenőkkel büszkélkedhetek, uh én is ismerem és imádom ezt az egytálételt, bár egy kicsit "elnagyvárosiasítottuk" már: nokedli helyett makaróni tésztával készítjük, és a tejföl öntetbe megy pár tojás.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2012.05.23. 08:53:05

Persze hogy makarónival, egyéb tésztával is jó az ilyesmi, én is szoktam hasonlót főzni. De azért ajánlom, hogy próbáljátok ki így is, érdemes...
süti beállítások módosítása