HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Kukoricás lepényke (tócsni?) sonkás lazachoz

2012.05.04. 08:15 BeckZsu

Maradt egy fél doboz kukoricakonzerv a réteges saláta után. Felmerült bennem több felhasználási lehetőség is; meg is lehet enni úgy, ahogy van, lehet belőle köret vajjal, petrezselyemmel átforgatva vagy kukoricás rizsként. Végül köret lett, de olyan, amit meg lehetne enni akár magában, csak úgy, valamilyen mártogatóssal, öntettel, akár főzelékhez feltétként. Ugyanúgy, mint a „rendes” krumplis tócsnit. De ez mégsem az. Esetleg prósza... ha jól tudom, az egyes vidékeken a kukoricásnak a neve. Persze volt mellé egy jó kis vegyes saláta is.

Egy tojásból kb. három evőkanál kukoricaliszttel és egy evőkanál sima búzaliszttel, kevés sóval lágy tésztát kevertem. Beleforgattam a lecsöpögtetett kukoricakonzervet. Serpenyőben, nem túl sok olajon, kanállal szaggatva lepénykéket sütöttem belőle.

A sonkába csomagolva sült lazac már többször is szerepelt nálunk, bevált, szeretjük. Először zsályalevelet csomagoltam bele fűszerként, máskor ledarált, házilag tartósított bazsalikomot. Volt még friss kakukkfüves változat is. Ezúttal a még tavaly – sóval, kevés olajjal – eltett medvehagyma-pasztával kentem be a lazacdarabokat a sonka alá. Nagyszerűen bevált ez a fűszerezés is.

Nem az első eset, hogy eléggé késve írok le valamilyen ételt, ennek nincs nagy jelentősége, ha nem avul el valamilyen okból, például hogy elmúlik közben a szezonalitása. A piacon járva úgy láttam, hogy medvehagyma még van bőven, tehát ha valaki kedvet kapna ilyen medvehagyma-paszta elkészítéséhez, még nem késett le, és ezzel jócskán meghosszabbítható a szezon. Igen ám, de olvasom egy – biztosan kiváló szerzőtől származó – cikkben, hogy a medvehagymát semmilyen módon nem lehet tartósítani. Még jó, hogy nem előbb olvastam, ezért ezt nem tudtam. Akkor lehet, hogy nem csináltam volna meg már tavalyelőtt és a múlt évben is ezt a nagyszerűen felhasználható medvehagyma-pasztát, nem tettem volna szép adagot a fagyasztóba – ugyanúgy, mint a többi fűszernövényt, pl. petrezselymet, kaprot, zellert, lestyánt – megmosva, megszárítgatva, felaprítva, amit salátákhoz, levesre szórva, szendvicshez stb. egész évben használok. És nem csináltam volna egy kevés érdekes savanyúságot a méretesebb száraiból. Mindezért nagy kár lett volna. Nem kell mindent elhinni az „okos” cikkeknek...

Szólj hozzá!

Címkék: hal általános köret fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr604487768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása