HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Fokhagymás, majonézes padlizsánkrém

2009.09.10. 09:12 BeckZsu

Mindenféle remek padlizsánkrémeket olvasok mostanában, nem csoda, hiszen most van a főszezonja. Azt hiszem mindenféleképpen szeretem a padlizsánt, legalábbis ahogyan eddig kóstoltam. De még vannak lehetőségek ...

Ezt a változatot valahol, valamikor régen kóstoltam, és annyira megtetszett, hogy azóta én is csinálok ilyet is. A padlizsánt ehhez is mindig sütőben sütöttem meg egészben, aztán hámoztam, és hozzákevertem a többi alkotórészt. Most még ezen is egyszerűsíteni, gyorsítani akartam, bár amúgy sem túl nehéz.

Két kisebb padlizsánt meghámoztam, kockára vágtam. Tepsiben szétterítve – alá egy egészen kevés olajat kentem, hogy ne ragadjon le – forró sütőben addig sütöttem, amíg meg is puhult, kicsit meg is pirult. Közben három gerezd fokhagymát összenyomtam, megsóztam, hogy picit szelídüljön, ezzel az egésznek a sózása is el van intézve. A megsült padlizsánt aprítógépbe tettem, hozzá a fokhagymát és egy teáskanál citromlevet, összekevertem, aztán kisebb adagonként hozzátettem kb. egy deci majonézt. Azért adagonként, mert közben meg-megkóstoltam. Az a cél, hogy sem a fokhagyma, sem a majonéz ne nyomja el a padlizsán saját ízét, csak kiegészítse.

Nem feltétlenül kell aprítóban, máskor csináltam már kézi mixerrel, de fakanállal is. Azt meg még valakitől úgy tanultam (az erdélyi padlizsánkrém kapcsán), hogy minél jobban ki van keverve, annál világosabb lesz a színe. Ez az ízén nem igazán változtat, de mégis gusztusosabb, ha nem zöldes-szürkés. Ennél a változatnál ebbe a majonéz is besegít, de azért látszott a különbség a keverés folyamán.

Szólj hozzá!

Címkék: padlizsán hidegkaja büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr21372502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása