Persze nem egészen a klasszikus angol reggelire szokásos, de sonkával és tojással töltött, illetve gyöngyölt csirkecomb.
Először a hat darab felső combot kicsontoztam. (Ez nem nehéz, az alsó felén a csont fölött éles késsel végigvágom, aztán alányúlok a késsel, a végeken kikanyarítva, hogy a porcos rész is kikerüljön. – A csontokat én félreteszem, többnyire a fagyasztóba, aztán levesbe teszem, illetve alaplét főzök belőle.) A szélén lévő vastagabb hús bevágásával és kihajtásával nagyobb, egyenletes vastagságú szeleteket formáztam belőlük.
15 dkg füstölt főtt sonkát apróra vágtam, serpenyőben átpirítottam. Egy tojást egy kis tejjel felvertem, ráöntöttem a sonkára, kevergetés nélkül egy perc alatt megsütöttem. Amíg a sonkás tojás hűlt, a csirkedarabokat a külső, bőrös felén szárnyashoz való fűszerkeverékkel beszórtam, a másik oldalt zöldfűszeres sóval szórtam, de csak enyhén, hiszen a sonka sós.
A rántottát hat darabra osztottam, a csirkeszeletek belső oldalára fektettem, feltekertem. A nyitott felével alul forró serpenyőbe tettem, így rögtön összekapja a szélét, aztán kisebb fokozaton, lefedve sütöttem puhulásig.
Közben kockára vágott krumplit sós vízben nem túl puhára főztem, tepsibe terítettem. Az addigra már kisült csirkezsírral meglocsoltam, forró sütőbe tettem kb. 15 percre. Akkor közéraktam a húst, és együtt, felső lángon készre pirítottam.
Tulajdonképpen lehetett volna együtt az egészet a sütőben sütni, mint más „rendes” tepsis sültet, de így gyorsabb, és mivel a töltelék miatt a húsdarabok vastagabbak is, biztonságosabban tudtam ellenőrizni, hogy mikor sült/főtt át, és nem fenyegetett az a veszély, hogy addigra a krumpli szétfő.
Húsvét utánra is ajánlom, ha netán maradna a sonkából, olyankor talán jól jön egy szénhidrátban szegény menü :)
Utolsó kommentek