Mindent szeretek, amiben savanyú káposzta van, ezt is. Én, mint sok mindent, ezt is egy kicsit egyszerűsítve főzöm, ebben segít a római tál is, de szerintem tepsiben vagy jénai tálban is meg lehet ugyanígy csinálni.
A szokásos recept szerint ugyanis minden alkotórészét külön-külön kell megfőzni, aztán összerakni.
Én először a 35 dkg darált húst kis szalonnán hagymával, pirospaprikával, sóval elkezdtem főzni, illetve előbb pirítani, mint egy pörköltet, de csak addig, amíg elfőtte a saját levét. Akkor vízzel kb. duplájára fölengedtem, beletettem kb. 10 dkg megmosott rizst. Felforraltam, és már el is zártam, lefedve hagytam. Megfőztem keményre három tojást, felvágtam félkarikára 20 dkg füstölt kolbászt.
A Römertopfot természetesen félórára beáztattam. Utána kikentem egy darab szalonnával. Egy kiló savanyú káposztának a harmadát beleterítettem, arra a rizses darált pörkölt felét, azon szétszórtam a kolbász felét, majd a karikára vágott tojás felét is. Ezután újra káposzta, rizses hús, kolbász, tojás. A végén a maradék káposztával betakartam, arra rákentem egy pohár tejfölt, a tetejére bevagdosott szalonnadarabokat fektettem.
Az edényt lefedtem, hideg, 180 fokra bekapcsolt sütőben kezdtem sütni. Kb. másfél óráig lefedve, majd még félórát nyitva, amíg a szalonna is megpirult.
A sütési idő így több, mint ha előre megfőzve raknánk össze, de közben nincs vele semmi teendő, lehet nyugodtan mással foglalkozni.
Utolsó kommentek