HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Kolozsvári rakott káposzta

2009.02.10. 10:28 BeckZsu

Mindent szeretek, amiben savanyú káposzta van, ezt is. Én, mint sok mindent, ezt is egy kicsit egyszerűsítve főzöm, ebben segít a római tál is, de szerintem tepsiben vagy jénai tálban is meg lehet ugyanígy csinálni.

A szokásos recept szerint ugyanis minden alkotórészét külön-külön kell megfőzni, aztán összerakni.

Én először a 35 dkg darált húst kis szalonnán hagymával, pirospaprikával, sóval elkezdtem főzni, illetve előbb pirítani, mint egy pörköltet, de csak addig, amíg elfőtte a saját levét. Akkor vízzel kb. duplájára fölengedtem, beletettem kb. 10 dkg megmosott rizst. Felforraltam, és már el is zártam, lefedve hagytam. Megfőztem keményre három tojást, felvágtam félkarikára 20 dkg füstölt kolbászt.

A Römertopfot természetesen félórára beáztattam. Utána kikentem egy darab szalonnával. Egy kiló savanyú káposztának a harmadát beleterítettem, arra a rizses darált pörkölt felét, azon szétszórtam a kolbász felét, majd a karikára vágott tojás felét is. Ezután újra káposzta, rizses hús, kolbász, tojás. A végén a maradék káposztával betakartam, arra rákentem egy pohár tejfölt, a tetejére bevagdosott szalonnadarabokat fektettem.

Az edényt lefedtem, hideg, 180 fokra bekapcsolt sütőben kezdtem sütni. Kb. másfél óráig lefedve, majd még félórát nyitva, amíg a szalonna is megpirult.

A sütési idő így több, mint ha előre megfőzve raknánk össze, de közben nincs vele semmi teendő, lehet nyugodtan mással foglalkozni.

4 komment

Címkék: káposzta egytálétel rakott darálthús

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr82934024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tessina 2009.02.10. 20:54:49

ÖÖ, amatőr kérdés, tudom, de a Römertopf a római tál beceneve? És miért kell beáztatni?
köszi:)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.02.10. 21:30:50

@Tessina: Igazad van, meg kellett volna magyaráznom, miért ne lehetne valaki, aki nem ismeri ezt az edényt.
A római tál neve németül Römertopf, és pl. az enyém tetején is ez a név szerepel. A magyar testvére a Pataki-tál. A lényeg, hogy ez egy mázatlan agyagedény, az alja és a teteje is. A beáztatásra az edény anyagszerkezete, porózussága miatt van szükség, az beszívja magába a vizet, ebben a gőzben készül el az étel és tartja meg különleges zamatát és vitamintartalmát.
No meg, ha nem áztatnánk, könnyen eltörne, ugyanezért kell hideg sütőbe tenni.
Még többet róla talász itt: www.finomsagok.eoldal.hu/cikkek/praktikak_-erdekessegek/a-romai-tal

Segítőd,Juli 2009.02.14. 21:15:28

Ezt a receptet tegnap csináltam meg!Jó sokat és nagyon bejött!
Csak én külön külön megfőztem,mert most volt időm!
Azt hiszem,hogy sűrűn megcsinálom,mert a lányoknak is bejött:)
süti beállítások módosítása