HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Kapros dübbencs – Julitól

2009.02.08. 10:38 BeckZsu

Vendégem van itt a blogon, Juli. Ő idő hiányában (egyelőre) nem tervezi saját blog írását, én szívesen megosztom itt az általa készített ételeket. Ez az első, ami nekem újdonság, ezért utánanéztem, hogy mi ez: zsírral és hajtogatással leveles szerkezetűvé tett, változatos ízesítésű, fűszerezésű, kalóriadús, kemencében sütött kenyértészta, amelyet a paraszti portákon kenyérsütéskor készítettek, és frissen fogyasztottak. További elnevezései: kenyérlepény, dubbancs, dublitekercs, varjú, biblia, ördögbiblia. Változatok: sós, kapros, juhtúróval töltött. Főleg Hajdú-Bihar megyében, Debrecen és környékén ismert.

A recept:

A tésztához: 400 ml víz, 3 evőkanál olaj, 80 dkg liszt, 4 kávéskanál só, 1 teáskanál cukor és 1 csomag szárított élesztő. (Én rendes élesztővel csinálom, mert finomabb.)

És szoktam egy közepesen nagy krumplit is beletenni megfőzve és összetörve. Ez a kenyértészta receptje. Kenyérsütőgépben jól kidagasztatom.

Félórát kelesztem, utána ujjnyi vékonyra elnyújtom és megszórom friss, fagyasztott vagy szárított kaporral, ételízesítővel és tört borssal. Nem kenem be semmivel. Háromrét hajtom, és azonnal elnyújtom ismét ujjnyi vastagra, most megkenem vajjal vagy margarinnal, és úgy szórok rá sok sok kaprot, kis törött borsot és megint kevés ételízesítőt. Ismét háromrét hajtom, és elnyújtom megint azonnal, de most csak kicsit, kb. bő kétujjnyi vastagra, és feldarabolom. Hosszában háromszor, keresztben négyszer vágom, így lesz 12 darab. Egyből tepsibe rakom. Én sütőpapírral sütök mindig, így nem kell kenegetni a tepsit.

Jó félórát kelesztem a tepsiben, addig bemelegszik a tűzhelyem. Mielőtt berakom a sütőbe, olvasztott margarinnal vagy vajjal megkenem a tetejét és megsütöm.

A receptet még anyukámtól tanultam és amikor kicsi voltam kemencében sütöttük. Na az volt az igazi, bár így is nagyon szeretjük.

Kevés időt kell vele tölteni és laktató. Ha valaki nem szereti a kaprot, anélkül is elkészíthető. Még néhány nap múlva is jó, ha addig megmarad.

1 komment

Címkék: tészta büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr46929681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Segítőd,Juli 2009.02.09. 22:42:31

Köszönök Zsuzsa Neked mindent!
Általad tanultam meg sokmindent!
Jó látni a receptem viszont!Merem ajánlani mindenkinek,hogy próbálja ki!
Remélem találó a nevem:)
süti beállítások módosítása