HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Cukrozott narancshéj tartósan

2009.02.01. 11:12 BeckZsu

Idén is eljött a boltokban a narancsdömping ideje; vödörben vagy anélkül – én most nélkülit vettem. És nemcsak olcsó volt a narancs, de jó is. Tehát most is megfőztem az évi rendes narancsdzsemet és narancshéjat. Régebben is csináltam rendszeresen cukrozott narancshéjat, de azt frissen, illetve csak néhány napig használtam, egy részét süteménybe, a többit elcsipegettük. De mivel én nagyon szeretem, megörültem pár évvel ezelőtt, amikor megláttam ezt a receptet., aminek eredményeképpen egész évben készenlétben van. Gondoltam, leírom, hátha másnak is megtetszik.

Az elkészítése tulajdonképpen ugyanaz, mint amikor frissen készül. A jó alaposan megmosott (én forró vízzel, mosogatószerrel, dörzsivel) narancsot meghámozom, a héjat tetszés szerinti formára felvágom, attól függően, hogy mire szánom. Én legtöbbször apró kockákra, így különböző süteményekbe jó, ahogy van. Hideg vízbe áztatom, egy hétig naponta kétszer cserélem rajta a vizet.

Ezután tiszta vízben megfőzöm, amíg jól megpuhul. Leszűröm, leöblítem, lemérem. A súlyával megegyező mennyiségű cukorból kevés vízzel szirupot főzök. Amikor jól forr, beleteszem a narancshéjat, összeforralom. Forrón kicsi üvegekbe töltöm, lezárom. Száraz dunsztban, vagyis párna, pokróc között hagyom kihűlni.

Akár több évig is eláll, kipróbáltam. És volt már, hogy több, volt, hogy kevesebb szirup volt rajta (ahogy sikerült, mert a vizet csak úgy, szemre teszem bele), mindenképpen működött.

1 komment

Címkék: befőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr53915689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fogyikonyha 2009.02.03. 11:38:52

Szia, ezt mindenképpen kipróbálom! Érdekelne a lekvár is, jön majd posztban? köszi, Ági
süti beállítások módosítása