Futótűzként terjedt a blogokon ez az egyszerűen elkészíthető, mégis finom édesség. Én is megcsináltam, még karácsony előtt, a családban is sikert aratott, de nem terveztem leírni, hiszen több helyen is megtalálható, bár szinte mindenki változtatott egy kicsit rajta, így én is.
Most a hétvégére újabb adagot készítettem, és mivel a jelenlévők közül szinte mindenki kérte a receptet, mégis közreadom az én változatomat is. Az alapvető különbség, hogy én nem szeretem a túl édes dolgokat, tehát csökkentettem a cukor mennyiségét, de a vajét is.
Így a recept a következő:
Fél kiló darált kekszet összekevertem 3 púpos evőkanál kakaóval, 17 dkg porcukorral.
Felforraltam 2,5 dl tejet, belekevertem 17 dkg margarint. Ezt a kekszes keverékhez öntöttem, hozzá egy flakon rumaromát (mivel többfélét is lehet kapni, pontosítok: kb. 30-40 ml), egyenletes masszává gyúrtam.
Egy 25×35 cm-es tálcát fóliával kibéleltem, ezen egyenletesen elterítettem – ez kicsit nehézkes, mert jó sűrű a tészta. Amikor kihűlt, csokimázzal bekentem.
A mázhoz egy evőkanál kakaót pépesre kevertem egy kevés vízzel, majd még annyi vizet tettem bele, hogy éppen csak folyékony legyen; ez kb. fél deci. Felforraltam, beleolvasztottam 10 dkg tortabevonót. (Én a „lidlis” bevonót használtam, szerintem az jobb, nem annyira édes.)
Persze rendes csokoládéból is készülhet a máz, akkor a felolvadása után még egy evőkanál vajat keverek bele.
Legjobb másnap felvágni, én egy falatra bekapható kis kockára daraboltam. Van egy hosszú fém (réz)léniám, ami 2,5 cm széles, azt szoktam segédeszközként használni ehhez.
Utolsó kommentek