HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (78) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (85) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (163) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Diós padlizsánfalatok (Vendégség 3.)

2008.08.28. 07:54 BeckZsu

Grúz recept. A töltelék egy fokhagymás, diós sűrű mártás. 15 dkg darált dióhoz egy kisebb fej vöröshagymát megpárolunk, belenyomunk 2-3 gerezd fokhagymát, hozzákeverjük a darált diót, és kevés húslevessel (vagy vízzel) felengedve, enyhén megsózva sűrűre főzzük. A hozzá illő hmeli-szuneli grúz fűszerkeverék hiányában egy-egy csipetnyi bazsalikom, koriander, babérlevél, petrezselyem, zellerlevél csombor, majoránna, csípős paprika kerülhet bele, de tulajdonképpen ízlés szerint lehet fűszerezni.

Megjegyzés: én most könnyítettem a dolgomon, mert a régebben készített szaciviből egy adag ott pihent a mélyhűtőben, azt használtam föl ehhez. Nem ártott meg neki, hogy abban egy kis hús is volt.

A szép, hosszúkás padlizsánokat meghámoztam, hosszában egészen vékony szeletekre vágtam, illetve gyalultam. Egyenként kevés olajban mindkét oldalukon megsütöttem. A padlizsán szereti magába szívni az olajat, ezért – akármilyen kevés volt, amiben sült – szűrőbe szedtem ki, és egy mélyebb tálra fektetve másnapig hagytam lecsöpögni.

Egyenként lefektettem a sült, kihűlt padlizsánszeleteket, a szélesebb végére egy kanál diós mártást tettem, felgöngyöltem.

Én lepődtem meg a legjobban, hogy még azoknak is ízlett, akik egyébként fintorognak a padlizsán említésére is, de most rászánták magukat egy kóstolásra, hiszen ezek csak pici falatkák. 

7 komment

Címkék: dió padlizsán töltött büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr53637181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ági, aki főz · http://agifoz.blog.nlcafe.hu/ 2008.08.28. 09:06:36

Grúzia különben is nagyon aktuális most...

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.08.28. 09:08:49

Hát, jobb lenne, ha inkább csak a konyhája és szép tájai miatt foglalkozhatnánk vele...

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2008.08.28. 09:18:48

Zsuzsa, ez nagyon izgalmas recept! Felvéve a kipróbálandók listájára:-) Köszönöm

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.08.28. 17:08:48

Gabojsza, tényleg nagyon finom, csak ajánlani tudom :)

Főz és fecseg · http://fozesfecseg.blogspot.com/ 2008.08.28. 22:29:58

Nagyon gusztusosak, ötletesek voltak a hidegtálak,gratulálok! Ezek a padlizsános falatkák teljesen lenyűgöztek, sürgősen kifogom próbálni!

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.08.29. 08:06:29

F&f, köszönöm! Ha kipróbálod, meséld majd el, hogy tetszett :)

évi 2008.08.30. 21:18:03

Az én egyik padlizsános kedvencem szintén grúz, csak ott aszalt szilva és valami krémsajt vagy kecskesajt a töltelék:)
süti beállítások módosítása