Amikor a neten főzési ötleteket keresgélek – ahogy, gondolom, mások is –, akad olyan, amit későbbre akarok eltenni, így találtam erre a receptre is (Maxima), ilyenkor kimásolom magamnak, és alkalomadtán előveszem, de ritkán ragaszkodom betű szerint hozzá, de a lényeg, a jó ötlet megmarad. A diós krumplipürét jó ötletnek találtam, már csak azért is, mert a püré nem tartozik a kedvenceim közé, csak néha-néha csinálok, főleg, amikor nem túl szép, szétfővős krumplit „sikerül” vennem, de gondoltam, így érdekesebb lesz.
Előző este elővettem a halfilét, hogy szép kényelmesen kiengedjen. A mennyiségnél figyelembe veszem, hogy rengeteg vizet tartalmaz, így a ¾ kg fagyottból legfeljebb ½ kg lesz. Reggel befűszereztem, kétféle fűszerkeveréket összekevertem; halhoz valót, ami zöldfűszereket is tartalmaz és grillfűszert, ami paprika- és hagymadarálékot is. Félretettem a hűtőbe.
Kb. 10 dkg darált diót száraz serpenyőben megpirítottam, így karakteresebb az íze, mint nyersen.
Utána elkészítettem a krumplipürét. A fél kiló felkockázott krumplit sós vízben megfőztem, leszűrtem, összetörtem. Belekevertem kb. egy pohár tejet, egy evőkanál vajat, utána a pirított darált diót.
A halszeleteket egy egészen kevés olajon mindkét oldalukon hirtelen átsütöttem, csak annyira, hogy kis kérget kapjon. Tűzálló tálba egymás mellé fektettem a halakat. Evőkanállal a tetejére halmoztam a pürét, a serpenyőben maradt kis olajat a tetejére csöpögtettem.
Forró sütőben kb. fél órát átsütöttem, addig, míg a teteje egy picikét elkezdett pirulni.
(Nem valami mutatós a képen, az íze lényegesen jobb.)
Utolsó kommentek