Karácsony táján nagyon sokan főznek töltött káposztát, nálunk utána szokott sorra kerülni. És természetesen ahány ház, annyi káposzta. Néhány évvel ezelőtt, amikor barátainkkal közösen szilvesztereztünk, azt találtuk ki, hogy mindenki hozzon töltött káposztát (mindig összehordjuk az ennivalót, nem egy emberre hárul a vendéglátás feladata). Ha jól emlékszem, hat pár, tehát hat háziasszony volt jelen, ennek megfelelően hatféle káposzta. Még véletlenül sem volt közte két egyforma. Nem tudom, készült-e már valaha ilyen összeállítás, de nagyon érdekes lenne összegyűjteni, milyen változatokat készítenek. Van, ahol csak kevés a különbség, de vannak meglehetősen eltérő „iskolák” is.
Kezdő házas koromban, férjem atyai barátjától tanultam, nálunk otthon valamiért nem volt töltött káposzta, és ahhoz képest, ahogy ő mutatta, nem túl sokat változtattam rajta, egy-két fűszer, és ő körmöt főzött bele, én meg csülköt.
Én mindig nagy adagot főzök belőle, ennek nem árt a fagyasztás, én is szeretek eltenni belőle, tehát úgy főztem, hogy legyen egy bőséges ebéd öt emberre, és mindenkinek egy tartalék későbbre.
Ehhez veszek 2 és fél kiló savanyú káposztát (ez úgy zajlik, hogy elmegyek a piacra, végigkóstolom az árusok kínálatát, és úgy választom ki, hogy melyiket vegyem), egy kiló csontozott, bőrös nyers csülköt, füstölt oldalast, füstölt szalonnát és darálni való húst (pulyka felsőcomb filét vettem, és mivel kényes vagyok, először minden hártyát lefaragok róla, aztán darálom meg).
A káposztát én éppen csak kicsit mosom ki, savanykásan szeretjük, még a levéből a főzés idejére félre is teszek, ha megkóstolom, és szükségesnek látom, pótolom. Szerencsére most birsalma-darabokat is találtam benne, azt felcsíkoztam, elkevertem, az csak jót tesz neki.
A jó nagy fazekat kibélelem vékony szalonnacsíkokkal (bacon), beleterítek egy réteg káposztát, rá a kisebb darabokra vágott csülköt és füstölt oldalast vegyesen. Megint káposzta, arra körben a töltelékek, ez a darált hús, felaprított füstölt szalonna, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, egy csésze megmosott rizs és két tojás (mivel nem csomagolom be, kell a tojás, hogy összefogja) keveréke, amit hosszúkásra formázok. Újabb káposzta, ezt megszórom borsikafűvel (csombor, amit aprítva tárolok a fagyasztóban), csülök + oldalas, káposzta, töltelék, káposzta. A tetejére néhány szál kaprot teszek – ezt majd a főzés végén kidobom. Fölöntöm vízzel, és lassú tűzön, lefedve főzöm. Vigyázni kell, hogy az edény ne legyen egészen tele, mert eleinte jócskán megdagad.
A tányérján, aki akarja, megtejfölözi.
Utolsó kommentek