HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Gyömbér „lekvár” – citrommal, mézzel

2016.05.03. 11:43 BeckZsu

gyomcitmez.jpgVégre tudok valamennyire két kézzel írni az ínszakadás és a rendbe hozását célzó vállműtét után. Főzni sem nagyon lehet egy kézzel, még akkor sem, ha az az egy a jobb, bár kis segítséggel kitartóan próbálkoztam. Rá is jöttem, mennyire jól használjuk a magyar nyelvben, hogy bizony a két kéz az „egy”, és az egy kéz csak „fél”. Most eszerint kb. háromnegyed kezem működik, vagy másfél, ahogy tetszik – az egyik rendesen, a másik félig-meddig. (És már tudok késsel-villával is enni.) ;)

Így történt, hogy az amúgy is kedvencem; egyszerű és gyors főzést a lehetőség szerint még egyszerűbbé kellett tenni. Egész jól ment.

Mégis, az első, amit emlékeztetőként leírok, nem egy ebédre való étel, hanem egy finom (szerintem) és egészséges kiegészítő. Tulajdonképpen egész télen ettük-ittuk a gyömbért teával. Lereszeltük (nem én), aztán kicsike üvegbe téve a hűtőben tároltuk, majd kiskanállal teába téve, citrommal és mézzel ízesítettük, megittuk. Aki reszelt már gyömbért, tudja, hogy nem nagyon egyszerű feladat (olyasmi, mint a torma), túlságosan rostos. Főleg, ha még a reszelőnk sem tökéletes. És a rostok a teában is úszkálnak...

Mivel mostanában már elterjedt a gyömbér árusítása, gyakran még akciós is, nem tudok ellenállni a vásárlásnak, mert nagyon szeretem. Ételbe is, de csemegének is. Csináltam már kandírozott gyömbért is, csak a rengeteg cukor tart vissza attól, hogy gyakrabban eszegessek ilyet.

Gondoltam, hogy ha valamilyen módon összerakom a teába valókat, akkor kényelmesebben használható dolgot kapok. Rá is kerestem, rengeteg leírást találtam hozzá, főleg immunerősítőként javasolják. Van, aki fokhagymát is tesz bele. Nem kétlem, hogy úgy roppant egészséges, de azt gondolom, nem annyira finom. Én szeretem a fokhagymát, elég sokat használok, de azt szoktam mondani, hogy mindenbe teszek, kivéve a csokitortát. Hát ez a citromos, mézes gyömbér nekem szintén a csokitorta kategória. Nemcsak az egészség és immunerősítés céljából készítettem, hanem mert csemegeként is szeretem. Nem túl forró teába, de akár hideg vízbe keverve ís jó. Szóda- (ásvány-) vízzel finom gyömbéres limonádé.

Azt külön figyeltem, hogy mit javasolnak a reszelés helyett. Az, hogy csak darabolva rakjuk össze, aztán a mézet fogyasszuk el róla, nekem nem tetszett. Jó néhány videót is megnéztem, végül összeállt a módszer és a receptem is. Aprítani – reszelés – helyett lehet aprítógéppel, poharas turmixgéppel vagy botmixerrel is. Én a turmixgépet választottam, mivel az aprítóm elég gyenge, ez pedig a kis robotgépem tartozéka, de még soha nem használtam.

A történethez tartozik még, hogy valamikor vettünk pár darab gyömbért, aztán valahogy nem jutottunk hozzá a feldolgozáshoz. Időközben volt a receptkeresgélés, tehát vettem kezeletlen héjú citromot is. Eltelt további néhány nap, nem kevés. És egy következő vásárláskor megláttam újra az akciós gyömbért, amin látszott, hogy szép, friss, hibátlan. Gondoltam, az előző adag a hűtőben már biztosan megromlott, tehát vettem megint, kb. fél kilót. Na, most már semmi akadálya, hogy végre elkészítsük.

Aztán a régebbi gyömbért elővéve, meghámozgatva kiderült, hogy nem is romlott, csupán egy-két hibás pöttyöt kellett kivágni. De akkor meg az összeshez kevés a citrom. Hát vettünk még... így meg persze kicsit sok lett – láttuk a hámozás, mérés után. (Ki emlékszik a Két emelet boldogság c. film gombócos jelenetére?)

Úgy döntöttem, hogy mivel a második adagnak nem is volt olyan nagyon szép a héja, meg én szeretem a savanykás ízeket, ezért nem baj, ha kicsit több a citrom, de ezek meghámozva kerülnek bele. A méz nálam vegyes virágméz.

A recept pedig nagyon egyszerű:

kell hozzá kb. egyenlő mennyiségű, például

40 dkg gyömbér és 40 dkg citrom, valamint

20 dkg méz.

A citromot héjastul kis darabokra vágjuk, a gyömbért meghámozva szintén daraboljuk. Én figyeltem, hogy a rostok irányához képest keresztben vágjam, így nem lesznek benne a hosszú szálak.

Ezeket összekevertem és a turmixgép edényébe pakoltam, több részletben, a mennyiség miatt. Addig kevertettem,míg egyeműnek látszó massza lett.

Ezután egy tálban az egészet összekevertem, a hozzáöntött mézzel együtt. A mézet úgy adagoltam, hogy előbb inkább kevesebbet, aztán megkóstoltam, és addig tettem bele még, amíg az én ízlésemnek megfelelően savanykás-édes lett.

Utána befőttes üvegekbe raktam, a tető alá fóliával is befedtem, hogy a citrom ne marja ki. Hűtőbe pakoltam, elvileg kell neki pár nap, hogy kellően összeérjen, de én nem bírtam ki, már megkóstoltam, hideg szódavízzel, limonádéként.

Szólj hozzá!

Címkék: személyes édes gyümölcsös befőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr218682552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása