Nagyon szép barna csiperkegombát találtam a boltban (most is előbb azt akartam írni, hogy a közértben, de hát hol van az már?) vettem is egy fél kilót belőle, és – mint máskor is – gondoltam, majd csak kitalálok belőle valamit. Először bundás gomba jutott eszembe, aztán ezt tovább fejlesztve lett inkább kis palacsinta, más néven blini, vagyis tócsniféle.
Négy evőkanál lisztet, két tojást, teáskanál sót, fokhagymagranulátumot és sütőport elkevertem annyi tejjel, hogy olyan legyen, mint egy sűrű tejföl. A gombákat megmostam, a lábakat (tönköket?) kitörtem, félretettem más célra. A kissé megszárított, megtörölgetett gombafejeket vékony hasábokra – julienne-re – vágtam, és egyenesen a tésztához kevertem. Tettem még hozzá felvagdalt petrezselymet és foksnidlinget is, főleg azért, hogy színesebb legyen.
Az elkészült masszából evőkanállal szaggatva a szokott módon, serpenyőben, forró zsiradékon (ezúttal kókuszzsíron) mindkét oldalukon megsütöttem a kis lepénykéket.
Csak kis darabokra vágott, kicsit megsózott, citromlével és pici olívaolajjal megspriccelt paradicsomot ettünk mellé.
Nagyon jóízű paradicsomot sikerült venni. Sajnos nem tudom, mi a neve ennek a fajtának (a többit sem nagyon tudom), de annyira jó volt, hogy utána siettünk vissza a piacra, ahol vettük, hogy ugyanilyet vegyünk a lecsóbefőzéshez is. Szerencsére még volt belőle, azóta az is elkészült, de tervezek még egy adagot főzni.
Utolsó kommentek