HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Fehér spárga, zöld spárga

2013.05.19. 10:13 BeckZsu

spargak1.jpg

Most már igazából megkezdődött a spárga szezonja. Ez nálam azt jelenti, hogy nemcsak lehet kapni friss spárgát, hanem – mondjuk – megfizethető is. Úgy tűnik, ennél még megmaradt a szezonalitás, tehát megfelelően ki kell élvezni/használni, amikor van. Ezúttal is a piacon járva vettem mindkét fajtából egy-egy csomaggal. (Persze most már – néhány éve, mióta divatba jött – tudom, hogy ez nem két fajta, csak másképpen gondozzák.)

Nem emlékszem, tettem-e már hasonló vallomást; gyerekkoromban csak spárgakrémlevessel találkoztam, az nem lopta be magát a szívembe, vagyis nagyon nem szerettem. Aztán, több év elteltével, volt szerencsém találkozni a klasszikus, megfőtt, majd vajban átforgatott spárgával (ez nem itthon történt, a spárga sült csirke köreteként szerepelt), azt hiszem, ekkor kezdtem el értékelni. De a lötyögősre főtt, bő vajban úszkáló változatot nem sikerült megkedvelnem. Mégsem hagyott nyugodni a dolog, kidolgoztam a saját elkészítési módjaimat, ahogy nagyon megszerettem ezt a furcsa zöldségfélét (vagy mi is ez), és ezért amíg tart a szezon, nyakra-főre veszem, főzöm, sütöm. És hát természetesen igyekszem, hogy változatos legyen.

Az idei első alkalommal a fehér spárgát gőzölő betét segítségével készítettem el. A meghámozott spárgákat kettévágtam, a pároló betétre pakoltam. A lábosba annyi vizet töltöttem, hogy ne érje el a betétet, egy kiskanál sót is tettem bele. A víz felforrása után lefedve 10 percig főztem/pároltam, ennyi elég volt a spárga kellemes, de nem túlzott puhaságához.

Szólj hozzá!

Címkék: spárga mesélek

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr895306713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása