HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Készül már az idei sós vizes uborka

2011.07.22. 19:30 BeckZsu

Teljes gőzzel halad mostanában a befőzési szezon. Ha a piacon járok, látom, hogy nagyon sok ember nem egyszeri fogyasztásra való mennyiséget vásárol gyümölcsökből, zöldségekből. A villamoson is jó nagy kosarakkal megrakodott embereket látok, sokszor megütik a fülemet egy-egy beszélgetés foszlányai, amikor arról mesélnek, hogy így vagy úgy teszik el a megvásárolt hozzávalókat. Hát még, akinek saját kertje, saját fái, veteményese van, persze hogy igyekszik eltenni, tartósítani a nyári termést, a nyári ízeket. És nagy öröm télen elővenni, annak is, aki eltette, dolgozott vele, de annak is, aki még csak kapja anyától, nagymamától. Talán egyszer majd ők is folytatják a hagyományt. (Én már megfőztem az idei baracklekvárt is, tavaly kimaradt, még a „szedd magad” helyen sem volt termés, de szerencsére elég volt az azelőtti.)

Most a vizes uborka van soron, a tavalyi nagyon jól sikerült, remélem, idén sem lesz rosszabb. Ez a recept talán kissé macerásnak látszik, de igazából nem bonyolult, először csak annyit kell vele foglalkozni, mint bármilyen eltett uborkával: megmosni, üvegekbe rakni. Most éppen áll, vár, érik, kicsit hasonlóan mint a kovászos uborka, csak éppen nem napon, hanem a konyhában.

Sok receptje van, alapvetően mind hasonló. Én már próbáltam így-úgy, ízre sincs nagy különbség, hiszen a só, víz és a fűszerek; a különböző levelek, torma, ilyesmi, szinte minden recept szerint azonosak. Ami nem mindegy, hogy milyen tárolóhelyünk van. Egy jó hűvös, pláne hideg kamrában, pincében biztosan nem olyan veszélyes, hogy megromlana. Olyan lakásban ahol nincs kamra, illetve ha van is, meleg, mint pl. nálam, érdemes több energiát fektetni az olyan műveletekre – többszöri forrázás – ami segít a tartósság fokozásában. A forrázás nem puhítja az uborkát, éppen ellenkezőleg, ropogós marad.

Én a kovászos uborkát is forró vízzel öntöm le. Amióta ezt az eljárást megtanultam valakitől, még soha nem puhult túl, és ha véletlenül úgy alakul, hogy sokáig nem fogy el, akkor sem változik az állaga – persze azt a hűtőben tartom, miután elkészült. Most is ott van :)

Szólj hozzá!

Címkék: befőzés mesélek

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr103089555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása