HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Füstölt halas, tejszínes tészta

2011.05.06. 11:45 BeckZsu


Variációk egy témára

Ha gyors, könnyen elkészíthető ételt akarunk kitalálni, nem maradhat ki a tészta, amit most már elképesztő változatosságban lehet megvenni a boltokban (ha valaki éppen nem ragaszkodik a házi gyúráshoz, nyújtáshoz). A választék összetételben – hány tojás, vagy éppen tojás nélkül, milyen lisztből, sima, teljes őrlésű, durum és még színező adalékok is – is óriási, és akkor ehhez még a formák! Tehát lehet válogatni.

Időközben megdöntötték azt az elméletet is, hogy a tészta az egyik leghizlalóbb étel: nem az, csak jól kell megválogatni, milyet és főleg mivel és nem utolsósorban mennyit eszünk belőle. Én már jó ideje általában tojás nélküli durum tésztát veszek.

A tejszínes, füstölt lazacos tészta ötlete a lányomtól származik, és én kapva kaptam rajta. Először egy csomag füstölt-pácolt lazacszeletke volt itthon, olyan, amit általában lehet kapni, gyakran akciósan is. Jó piros színe van, valami festékkel is megbiztatják, ugyanúgy, mint az olcsó piros és fekete kaviárnak nevezett capelin ikrát. Ennek ellenére én szoktam ilyet venni, mégiscsak halféle, és én szeretem. Leginkább egyszerűen kenyérrel, máskor valami kenyérre kenőst csinálok belőle, néha töltött tojást is.

Tehát most tésztával. Egy serpenyőben két deci tejszínt kis ideig forraltam, míg megsűrűsödött. Belekevertem egy teáskanálnyi aprított kaprot, aztán a kisebb darabokra vágott lazacot. Elkevertem, egyet forraltam, bár a hal elég apróra szétesett, ez nem zavarta nagyon az ízét. A közben megfőzött – csavart metélt – tésztát leszűrve egyenesen ebbe a mártásba forgattam. Kész, lehet tálalni. (Ez a változat a kép dátuma szerint március legelején készült, csak éppen akkor nem számoltam be róla.)

Aztán meg valamikor kaptam egy szép kis darab – persze ez is csomagolt, 20 dekás – igazi füstölt lazacot, amiből pár falatot megettem „csak úgy”, a többiből hasonló halas-tejszínes tészta készült, ezúttal mini farfalle tésztából, de szintén kaporral, meg még egy kevés petrezselyemmel is. Ez a hal nem főtt szét, megmaradtak a kis kockák, ahogy felvágtam, és szép halvány rózsaszín volt. Meg finom is.

Nemrég pedig vettem kipróbálásra füstölt pangasius halat, ez 15 dekás csomagban volt, persze ezt is akciósan vettem, két csomagot adtak egy áráért. (Hiába, az ilyeneknek nem tudok ellenállni...) Természetesen megkóstoltam úgy is, ahogy kibontottam, egész jó volt, talán kicsikét eltúlozták a füstös ízt. A másik csomag még megvan, azt másképp fogom elkészíteni.

Tegnap ebből főztem ismét tejszínes-halas tésztát. Most először egy pici fej apróra vágott hagymát megpirítottam egy igazán kicsi szalonnán, aztán fokozatosan adtam hozzá és forraltam össze a két deci tejszínnel Így a hagyma is segít sűríteni. Végül beletettem a feldarabolt halat és egy maréknyi felvagdosott medvehagyma-levelet. Ezzel már nem forraltam. A tészta spagetti volt, amiből – mostanában már megmérem, hogy ne legyen túl sok kettőnknek – 12 dkg-ot főztem meg, belekevertem, és csak összemelegítettem.

1 komment

Címkék: hal tészta egytálétel

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr672881908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt Nóra mondja: 2011.05.06. 17:44:33

Pangasius halat inkább ne vegyél máskor - szennyezett körülmények közt él, és tele van toxikus anyagokkal... Vietnamból hozzák.

De füstölt lazaccal ez a tészta isteni - nekünk ez volt az előétel az esküvőnkön, farfalléval, petrezselyemmel, kapor nélkül! Örülök, hogy eszembe juttattad, már régen főztem ilyet - itt az ideje!
süti beállítások módosítása