HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Húsgombóc gombamártással

2010.02.09. 16:08 BeckZsu

Nagyon elmaradtam az írással, de semmi nagy baj ettől nem történik, egyik étel sem köthető semmiféle aktualitáshoz, bármikor elkészíthető. Az egyetlen gond, hogy néha elfelejtem, hogy pontosan mit is raktam bele, pedig fontos nekem, hogy ha jó lett, máskor is meg tudjam csinálni, ha pedig éppen valami nem stimmelt, tudjam, mit kell változtatni rajta.

Most, hogy elővettem egy adag darált húst, jutott eszembe, hogy két hete is azt főztem. (Nem véletlen, úgy érzem, ideje felhasználni a készletet, meg ne romoljon.) És bár a darált húsból igazán sokfélét lehet főzni, akkor is a húsgombóc volt műsoron. Most is, de erről majd máskor.

És még van pár gombakonzervem is, éppen megfelel hozzá. Először rizst főztem, főleg a konzerv gomba leszűrt levében, szükség szerint vízzel pótolva.

A gomba ugyan szeletelt, de eléggé összevissza méretre, ezért egységesen kisebbre vágtam.

A húsgombócokat egészen egyszerűen csináltam. A darált húsba sót, borsot, nem túl sok kihűlt, főtt rizst, szárított zöldfűszereket és egy tojást kevertem, alaposan összegyúrtam.

Egy lábosba föltettem kevés vizet forralni, csak sóval. A húsból kis gombócokat görgettem, egyenként beleengedtem a forrásban lévő vízbe. Így nem ragad össze, és kisebb az esélye annak is, hogy szétfő. Csendes forrással főztem tovább, néha megrázogattam, mert egyébként nem lepte el a víz.

Másik edényben füstölt szalonnát sütöttem, aztán hozzátettem a gombát, amikor elfőtte a szűrés ellenére benne maradt levét, beletettem egy kis aprított hagymát, az egészet jól megpirítottam. Egy pohár vízzel felengedtem, fűszereztem ugyanazzal, mint a húst. Sűrítésképpen egy evőkanál gombakrémleves-port kevertem bele. (Ebben főleg keményítő van, de gombaízzel turbózva, ami nem árt. És állítólag nem tartalmaz sem ízfokozót, sem tartósítót.) Még fél pohár tejfölt is tettem hozzá, azután hozzáöntöttem az addigra megfőtt húsgombócokhoz. Már csak összeforraltam, és a többi főtt rizzsel tálaltam, petrezselyemmel megszórtam, a friss íze és a szép színe kedvéért.

Szólj hozzá!

Címkék: gomba mártás darálthús

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr121742923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása