HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Fahéjas marhaszelet

2010.01.08. 14:40 BeckZsu

A harmadik és egyben utolsó a karácsonykor készült ételeim sorában. És nagyon remélem, hogy itt majd nem mindenki reagál úgy, ha meghallja ennek az ételnek a nevét, mint az ismerőseim többsége. Ők ugyanis csak elfintorodtak, illetve volt, aki még hozzátett valami ehhez hasonlót: micsoda ötlet, egyáltalán, hogy lehet ilyesmit enni!

Máskor is szoktam húsételhez is fahéjat használni, és mivel a fahéj önmagában nem édes, szerintem fűszerkeverékekben sokféle más fűszerrel is nagyon kellemes. (Persze ez nem jelenti azt, hogy nem szeretem édességekben is, akkor cukorral együtt.)

Ehhez marhacombot vettem, szeletekben. Jó nagy szeleteket vágott a hentes – ő szebben tud, mint én. Ezeket én kisebbre vágtam úgy, hogy ehhez az ebédhez csak az a része maradjon, amiben a szeletelésre merőlegesen vannak a hús rostjai, tehát a többi részt, amin nem úgy volt, levágtam. Az így levágott részeket félretettem a fagyasztóba, máskorra. A megmaradt 10 szép szeletet kicsit megklopfoltam, megszórtam kevés sóval, borssal, bővebben fahéjjal.

Olajjal bekent serpenyőben egyenként, erős fokozaton mindkét oldalukon fél-fél perc alatt kis kérget pirítottam a hússzeletekre. Sorban egymás mellé tepsibe fektettem őket, és 150 fokra a sütőbe tettem. (Ez nem a „nagykönyves” lassan sütés, de az én sütőmmel így bevált sertéshússal is, reméltem, hogy a marhahússal is működni fog, persze hosszabb sütési idővel.) Egy óra múlva néztem meg, én kötőtűvel szúrtam bele ellenőrzésképpen, addigra már közel jó volt. Tulajdonképpen már ehető is lett volna, de én még puhábbra, porhanyósabbra akartam.

Közben felvágtam két közepes fej hagymát, és abban a serpenyőben pároltam, amiben a húst elősütöttem, kevés olajjal pótolva a benne maradtat. Párolódás közben felpuhította, felszedte az odasült fahéjas törmeléket is. Ezt a hagymát úgy tettem a tepsibe a húshoz, hogy közben a szeleteket megfordítottam, így a hagyma a hús alá került. Még egy félórát sütöttem, addigra tökéletesen megpuhult a hús.

Közben volt idő krumplit főzni, megtörni, sóval, vajjal, kevés tejjel és liszttel összekeverni. Pálmazsírban, kanállal szaggatva sütöttem krokett vagy fánk vagy hasonló valamit a hús mellé. Nem tudom megmondani, mennyi lisztet tettem bele, mert mindig keveset szeretnék, így most az első darab teljesen szétesett az olajban, úgy kellett szűrőkanállal kiszedni. Akkor még kevertem hozzá lisztet, és a továbbiakban tökéletes lett, könnyű, laza, ahogy szeretem.

A hússzeletekre tálalásnál egy fél darab, jól lecsepegtetett őszibarackbefőttet tettem. Jól is mutatott a sötét színű húson, és ízben is jól illett hozzá. Mellé kanalaztam a hagymás mártást is.

2 komment

Címkék: marhahús fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr621656794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tessina 2010.01.08. 16:18:06

jó kis recept:) nekem nem furcsa, én is szoktam fahéjas mexikói ragut csinálni pl., sertéshússal, az is szuper tortillával:), sőt, sós jellegű zellerkrémlevest is szoktam vele főzni.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2010.01.08. 20:32:50

@Tessina: Azért reméltem, hogy nem vagyok egyedül ezzel az ízlésemmel :) Bizony finom volt ez is, ragufélékben is jó. Aki nem kóstolja meg, nem tudja, mit veszít :)
süti beállítások módosítása