HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Zserbó szelet (Gerbeaud)*

2009.12.24. 08:44 BeckZsu

Idén, a sokéves gyakorlattal ellentétben, nem sütöttem bejglit, inkább a zserbót választottuk. De hogy ne maradjon el a mák sem, mert nagyon szeretjük, ebből csináltam háromfélét is. Már régen ki akartam próbálni a mákos zserbót, de a hagyományosat sem szerettem volna kihagyni.

Először az a recept, ami szerint évek óta sütöttem.

A tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojássárgája, egy mokkáskanál szódabikarbóna, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tejföl, 1 dkg élesztő, kevés tej.
A töltelékhez: baracklekvár, 25 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor. A tetejére csokoládémáz. (Ez már kicsit csökkentett cukoradag a régi, könyvben lévőhöz képest, de idővel még jobban, úgy 16-17 dkg-ra változtattam.)

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, és összegyúrjuk a tojássárgájával, a szódabikarbónával, a cukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel meg a kevés tejben megfuttatott élesztővel. Három cipóba osztjuk, az elsőt kinyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, megkenjük baracklekvárral, és rászórjuk az összekevert töltelék felét. Erre fektetjük a második kinyújtott lapot, amit szintén lekvárral kenünk, és töltelékkel szórunk meg, végül a harmadik lappal befedjük, villával megszurkáljuk, és egy fél óra hosszat pihentetjük. Forró sütőben közepes tűznél sötétsárgára sütjük, majd ha kihűlt, keserűcsokoládé-mázzal vonjuk be a tetejét.

Ez az adag egy jó nagy tepsire szokott elég lenni, úgy, hogy mi úgy szeretjük, ha elég vékony a tészta.

Most a tészta adagját másfélszeresére növeltem – nem másfél, hanem két tojássárgájával, nem túl nagyok ezek a tojások.

Kétféle tölteléket kevertem, az egyik a szokásos, a másikat pedig ugyanúgy, de 25 dkg mákból.

Az összegyúrt tésztát három részre osztottam, majd azokat persze további három részben nyújtottam ki.

Az egyiket diós töltelékkel, baracklekvárral töltöttem. A másikat mákkal, ahhoz cseresznyeszilva-lekvárt kentem a tésztára. A harmadik pedig vegyes lett, az alsó réteg baracklekvár és dió, a következő cseresznyeszilva-lekvár és mák.

Ez három szokásos méretű tepsire volt elég, szintén elég vékonyra nyújtott tésztával. A lekvárral nem spóroltam, jó bőven kentem.

A mázat 30 dkg (német, 50% kakaótartalmú) tortabevonóból csináltam, amihez még három púpos evőkanál kakaót vízzel felforraltam, ebben olvasztottam meg a csokit.

Aztán mindegyiket körbevágtam, és kisebb, hosszúkás szeletekre daraboltam. Nem lett olyan szép, mintha cukrász készítette volna, de nagyon jó, a levágott széleket szinte azonnal elfogyasztottuk, kóstolásnak nevezve. Nem tudom eldönteni, melyik a legjobb, majd még „kóstolgatjuk”.

*Igaz, hogy a cukrász neve már egészen átalakult köznévvé ennél a süteménynél, és ezért itt magyarosan szoktuk írni, de mégis meg kell említeni az eredeti, rendes nevét – a híres cukrászdát is így hívják.

Szólj hozzá!

Címkék: édes dió mák

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr601619859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása