HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Nyársas hús

2009.10.25. 09:37 BeckZsu

Ilyen egyszerű nevet adtam, mert pl. lehetne rablópecsenye, de tudtommal abban hagyma van, ebben pedig nem volt, lehetne saslik, de abban meg nincs más a nyársra húzva, csak maga a hús, tehát ez egyik sem.

Eredetileg szabad tűzön terveztem, de sajnos az időjárás közbeszólt, nem volt erre alkalmas. Szerencsére a sütőhöz tartozik egy kis nyárskészlet, hat kis nyárs, amiket egy kis tartón lehet elhelyezni, függőlegesen állnak, a fűtő részt pedig le lehet hajtani, így az is függőlegesen áll ilyenkor.

Pulykamellet nagyobb – kb. 5 centis élű – kockákra vágtam. Két evőkanál majonézben elkevertem pár gerezd összenyomott fokhagymát, kevés sót, ebbe forgattam a húst. A hűtőbe tettem, amíg a többi hozzávalót előkészítettem. Kolozsvári szalonnát hasonló méretű, de vékony darabokra vágtam, annyit, hogy minden darab hús mindkét oldalára jusson. Kicsi gombákat megmostam, a lábát kiszedtem. (Azt felvágva lepároltam, befagyasztottam, jó lesz majd egy levesnek.)

Aztán felfűztem a nyársra: szalonna, hús, szalonna, gomba, szalonna stb. A végén a tálban maradt kevéske majonézes páccal az egészet bekentem, és ment a sütőbe; 30 perc alatt elkészült, ezalatt a köretet is megcsináltam.

A körethez kb. 35 dkg sárgarépát nagyobb darabokra vágtam, három percig előfőztem. Két padlizsánt hasábokra vágtam, serpenyőben, kevés olajon pirítottam, pároltam, amikor puhulni kezdett, hozzátettem a répát is. Csak egy kis sóval és szárított (főleg bazsalikomos) zöldfűszer-keverékkel szórtam meg közben.

Megjegyzés: igazán nem tudom, hol lehetne manapság igazi – amilyen régen volt – kolozsvári szalonnát venni. Én piacon vettem, hosszasan faggattam is a hentest, hogy ez tényleg nyers szalonna-e, mert kissé gyanús volt a színe, én inkább főtt császárhúsnak néztem. Akármit is mondott, végül kiderült, hogy ez valóban inkább főtt volt – az íze sem volt olyan karakteres, mint kellett volna, puha is volt, tehát a hús sem kapott olyan zamatot, mint amit elvártam tőle.

2 komment

Címkék: padlizsán pulykamell

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr741473259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2009.10.25. 12:24:42

Ezzel a függőleges grillezéssel lemosod a piacról a török éttermeket! Ez az ő találmányuk eredetileg, legalábbis eddig azt hitték.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.10.26. 12:56:28

@"saját levében": Én nem tudom, kinek a találmánya, valamikor lehetett kapni ún. elektromos sasliksütőt, az is függőlegesen álló nyársakkal volt. De mindegy is, a lényeg, hogy jó kaja :)
süti beállítások módosítása