HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

A narancsdzsem

2009.02.03. 20:32 BeckZsu

Mivel Ági a fogyikonyhából (és közben titokban más is) kérte, leírom ezt is.

Ahogy a receptben van:

4 db vékonyhéjú narancsot és 1 db citromot megmosunk, vékonyan lehámozzuk és csíkokra vágjuk. A gyümölcsök fehér héját lefejtjük, kidobjuk. Húsukat felszeleteljük, és a héjjal együtt annyi vízben, ami ellepi, puhára főzzük. Hozzáadunk 40–60 dkg cukrot, és állandó keverés mellett 15–20 percig főzzük. Üvegekbe töltjük, tartósítószert szórunk rá, és lezárva száraz dunsztba tesszük.

Én nettó (meghámozva) 2 kg narancsból és 3 nagy citromból főztem, ehhez 70 dkg cukrot tettem – elég édes volt a narancs is, meg nem is szeretem túl édesen. A citromot úgy daraboltam, hogy a hártyákat kivettem, mert túl vastagnak találtam. Aki nem szereti, ha egy picikét kesernyés lesz a lekvár, tegye ugyanezt a naranccsal is. A héját lehet levágni a pici lyukú narancscsíkozóval (nem tudom, hivatalosan hogy hívják), de mivel nekem nincs, én az egyszerűség kedvéért reszeltem, kb. a narancsok feléről, amelyek a legszebbek, hibátlanok voltak.

10 komment

Címkék: befőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr70921022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fűzfavirág 2009.02.03. 22:47:51

Nálunk annyiban más a módszer, hogy a héj és a gyümölcshús külön fő. Szóval narancsot meghámozni, héjat felcsíkozni/kockázni és feltenni főni (egy bögre héjat két bögre vízben). Ha nem szereted a kesernyés lekvárt, először forrázd le a héjat és 10 perc után öntsd le róla a vizet és tiszta vízben főzd meg. 25-30 percig forrald és hagyd ott 24 órát. A narancs húsát aprítsd fel és az egész citromot karikázd fel, gondosan benne hagyva az összes magot. Két bögrényi gyümölcsre önts 3 bögre vizet és hagyd állni legalább két órát. Utána tedd fel főni, főzd 25-30 percet, amíg a gyümölcs szét nem mállik. Ezt is hagyd állni 24 órát (egyiket sem kell lefedni). Utána csurgasd át egy szitán (vagy egy régi pelenkán...). Ha kinyomod, akkor "ködös" lesz a lekvár, ha nem, kristálytiszta. Öntsd össze ezt a levet meg a héjat és a vizét és egészítsd ki 4 bögrényire friss vízzel. Adj hozzá 3 bögre cukrot és keverd, amíg elolvad. Felezd el a cukros trutyit és külön-külön főzd készre (kb 25 perc forralás). Ha nem felezel, akkor néha másfél órát is fő...
Hagyd állni 5 percet, hogy a héj egyenletes oszoljon el a zselében, aztán üvegeld (én nem szoktam szárazgőzbe tenni, de lehet).
Van bombázó rozmaringos citromzselé receptem is, ha kíváncsi valaki.

attila1 (törölt) 2009.02.03. 22:55:40

a narancslekvárnál jobban csak a citromlekvárt szeretem. Nem mintha hajlandó lennék magamnak főzni, végülis boltban is lehet kapni, de a narancs az egyik legjobb gyümölcs lekvárkészítésre

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.02.03. 23:46:11

narancshéj a radiátorra vagy a kályhára vagy a sparheldt-re való (ha jól írtam...)
akárki akárhol él, létezik...
narancshéjat csak gazdasági válságban eszik...

ganjagym 2009.02.04. 00:38:37

A propos narancshej, azt nem vmi ultrakaros cuccal kezelik ? Tuti belefozni a lekvarba ? OK, az illoolaj az jo, de a permetszer nem tavolithato el mosassal, a szer zsiroldekony, s csomo ideje volt a permetezes ota a hej lipidjei koze beenni magat. (Beteg vilag)

no mail, no problem 2009.02.04. 01:32:33

@ganjagym: dehogynem. minden jobb érzésű receptben, melyben narancs, vagy más citrusféle héja szerepel, le van írva, hogy csak olyan gyümölcs héját használd, amelyik kezeletlen. még arra is felhívják a figyelmet, hogy az átlagboltban nem ilyent kapsz.

lehet, hogy a többszöri, mindig friss vízben történő felforralás kioldja a tartósítószereket, de ezt én még nem láttam sehol explicite leírva. én tartom magam ahhoz, ahogy a minden sarkon kapható narancs héjának nem az élelmiszerben, hanem a kukában a helye.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.02.04. 17:20:01

Talán én nem vagyok annyira félős, úgy képzelem, hogy ha jó alaposan megmosom azt a héjat, akkor túlélem. Eddig még sikerült. Ha jobban félnék, az utcára sem mennék ki mindenféle káros anyagot belélegezni.

no mail, no problem 2009.02.05. 11:07:11

@BeckZsu:

az allitasod butasag, az erved rossz, mert osszekevered a civilizacio jelenlegi formajaval egyuttjaro kornyezeti szennyezodesbol fakado elkerulhetlen onmergezest az onkent vallalt tovabbi - felesleges es elkerulheto - onmergezessel.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.02.05. 11:13:53

@no mail, no problem: persze, igazad van. :)
Nem tudom, ismered-e azt a régi kabaréjelenetet, amikor valaki rendszeresen kórházba kerül, mert mérges gombát evett, pedig nagyon jól ismeri a gombákat. Mikor megkérdezik, miért eszi meg mégis, azt feleli: mert úúúgy szeretem!

Napra_forgó 2009.02.05. 14:39:53

@no mail, no problem: Gondolom, egyszerre nem több kilót fogyaszt az ember ebből a lekvárból, ill. narancshéjból...
Kis mennyiségtől meg kétlem, hogy bármi bajod lenne...

Naprakész! 2009.02.07. 22:15:05

Chemikália fügöknek!: A vegyszerek 80%-a a növekedés alatt a termésbe szívodik fel.De ez a mennyíség kimutathatatlan.Pl:1l permetlé 10tonna gyümölcs.Nem sok értelme lenne a barackot(a husát eldobni)mert az van kívül és a magját szopogatni.
süti beállítások módosítása